Nieuwsbericht

Nieuwe wetenschappelijke inzichten voor innovatief beheer

Tijdens de masterclass van Managing Public Space op 31 oktober 2023 spraken Caroline Nevejan (Chief Science Officer) & Yvonne Jakobs (Directeur Stadswerken) over het verbinden van wetenschap en praktijk in de Gemeente Amsterdam. Caroline Nevejan is dagelijks bezig om onderzoek en ontwerp in relatie te brengen tot beleid.

Profielfoto van Peter van de Ven
7 maart 2024 | 1 minuut lezen

Caroline Nevejan: ‘’Beleid is in feite een voortdurend ontwerpproces en onderzoek maakt verschil in de stad.Ik breng de juiste mensen bij elkaar, verzamel kennis en probeer te inspireren en te publiceren.’’

Caroline raadt iedereen die bezig is met stadsdynamiek aan om gebruik te maken van Open Research: met één muisklik zie je welke mensen met een bepaald thema bezig zijn geweest. Ook benadrukte ze het belang van vragen stellen; of je nu de directeur bent of de reiniger, de hoogleraar of de jeugdverpleegkundige. Het draait om het erkennen van de complexiteit en gezamenlijk experimenteren om situaties te verbeteren.

Zwerfafval verminderen en steden schoonhouden

Zwerfafval is een grote ergernis van bewoners en staat hoog op de lijst van factoren die de leefbaarheid beïnvloeden. Het aantal meldingen van zwerfafval verschilt per wijk. Mensen in het stadscentrum zijn bijvoorbeeld vaak meer tevreden dan mensen aan de rand van de stad. In sommige gebieden, zoals in Zuid-Oost, is het aantal meldingen van zwerfafval laag, omdat mensen daar andere dingen aan hun hoofd hebben.

De locatie van zwerfafval wordt veelal bepaald door de manier waarop mensen de openbare ruimte inrichten. Er zijn vijf zones die met afval te maken hebben: de huiselijke zone, de zone waar mensen samenkomen, de inactieve zone, de zone waar mensen vooral doorheen bewegen en de commerciële zone. Vooral op de grenzen tussen doorgangszones en inactieve zones, of tussen ontmoetingszones en commerciële zones bevindt zich veel vuil. Daar is toch niets, dus laten mensen makkelijker afval achter.

De sprekers benadrukten het belang van evidence-based beleid en het durven stellen van vragen. Verschillende perspectieven moeten worden samengebracht en afgewogen, van wetenschappers en politici tot ambtenaren, bewoners en ondernemers. Door samen te werken en verschillende logica’s te integreren, kan een effectiever beleid worden ontwikkeld en uitgevoerd. Dit vereist een nauwe samenwerking tussen onderzoek, beleid en praktijk, waar de maatschappelijke impact en het streven naar consensus centraal staan.

Benieuwd naar het hele verhaal van Yvonne en Caroline? Kijk deze hier terug.