Nieuwsbericht

Meer bloemen en bijen met Maai Mei Niet – Gemeente Emmen

In de afgelopen jaren is maar liefst driekwart van de insecten verdwenen. De gemeente Emmen wil daar iets aan doen, simpelweg door niets te doen. Gedurende de hele maand mei worden een aantal plekken in de gemeente minder vaak of niet gemaaid om vlinders, vogels, bijen en andere insecten weer een plek te geven in onze groene leefomgeving.

Profielfoto van Peter van de Ven
15 mei 2024 | 1 minuut lezen

Tien keer meer bijen
Bijen en ander insectenbestuivers zijn erg belangrijk. Zonder hen zouden heel veel planten en bloemen verdwijnen. En dat heeft weer invloed op de voedselproductie. Daarom is het belangrijk om het maaien in de maand mei nog even uit te stellen. Jan Bos (wethouder Openbaar Groen) legt dat uit: “In mei zijn er nog niet heel veel verschillende bloemen en hebben insecten minder keuze. Vooral de paardenbloem biedt dan voedsel. Door minder vaak te maaien, geven we bijen en andere insecten een kans om te groeien. Zo kunnen we tot wel tien keer meer bijen aantrekken! Daarom doen wij mee aan de actie Maai Mei Niet.”
 

Wat is Maai Mei Niet?
De actie Maai Mei Niet is opgestart door de Bijenstichting, Flora van Nederland, Stichting Steenbreek en Velt. Dit jaar gaat de gemeente Emmen aan deze pilot meedoen en anders maaien. “Zo maaien we op kansrijke plekken minder vaak of we maaien stukken berm juist wél of juist níet”, vertelt Jan Bos. “Op die manier krijgen bloemen beter de kans om te bloeien, wat op zijn beurt meer bijen, vlinders, andere insecten en vogels aantrekt. Dit kan wel betekenen dat uw leefomgeving en het openbare groen er anders uit komt te zien dan u gewend bent. We verwachten dat het juist bloemrijk groen met meer kleur en leven in het straatbeeld wordt. Of dit ook echt zo is, gaan we na afloop van de pilot evalueren.” Inwoners die willen weten waar de gemeente niet maait in hun wijk, kunnen dit bekijken op de kaart via emmen.nl/maaien.

Meedoen in de eigen tuin
De gemeente gaat anders maaien in de openbare leefomgeving. Inwoners kunnen zelf ook helpen om bijen, hommels, vlinders en vele andere insecten aan te trekken. Hoe meer mensen mee doen aan Maai Mei Niet, hoe beter. Naast niet of minder maaien, kan men verschillende bloemen en struiken planten, zoals de kamperfoelie, de vlinderstruik of laatbloeiende, bes-dragende heesters. Kijk voor tips en meer informatie op www.maaimeiniet.nl.