Nieuwsbericht

Amsterdam blurt mensen met nieuwe software

Op straat kun je worden gefotografeerd of gefilmd. Je komt terecht op het vakantiekiekje van een toerist, maar ook op beelden van scanauto's en panoramabeelden van de stad. "Als gemeente vinden we het heel belangrijk om uw privacy te beschermen. We hebben nieuwe software ontwikkeld waarmee we mensen die op onze beelden staan nog beter onherkenbaar kunnen maken", aldus de gemeente Amsterdam.

Profielfoto van Peter van de Ven
23 oktober 2023 | 1 minuut lezen

Met deze nieuwe software wordt niet alleen het gezicht onherkenbaar, maar het hele lichaam. Dit zorgt ervoor dat beelden uit de stad ook echt niet terug te herleiden zijn tot personen.

Beelden van de stad

De gemeente Amsterdam verzamelt panoramabeelden van de openbare ruimte. Die gebruiken de ambtenaren om de openbare ruimte te analyseren en onderhouden. Ook kunnen burgers bijvoorbeeld terechtkomen op beelden van scanauto's, of op beelden die andere Amsterdammers gebruiken om een melding bij de gemeente te doen.

Onherkenbaar

"Het is vaak niet nodig dat personen of kentekens herkenbaar in beeld zijn. Daarom maken we ze onherkenbaar. Dit gebeurde altijd al, maar met de nieuwe software kan dit nog beter. We blurren nu niet meer alleen het gezicht, maar het hele lichaam." zo laat de gemeente weten. Bovendien gebeurt dit op een inclusievere manier: verschillende persoonlijke kenmerken zoals leeftijd, geslacht en huidskleur worden door de software herkend en vervolgens onzichtbaar gemaakt.

Gebruik

In eerste instantie gaan ze deze nieuwe toepassing, die we Blurring as a Service noemen, gebruiken voor het anonimiseren van panoramabeelden. Daarna kunnen zij de software ook voor andere gemeentelijke diensten gaan inzetten.