Geen stenen jungle, maar een stenen woestijn: “Hitte is een stille ramp voor de stad”
De stad warmt op, soms letterlijk tot ondraaglijke temperaturen. Rotterdam pakt dit urgente klimaatvraagstuk aan met de oprichting van het HitteLab: een samenwerking tussen gemeente en kennisinstellingen om de stad weerbaar te maken tegen extreme hitte en hittestress.
Waarom dit initiatief?
Hittestress vormt een groeiend risico voor de gezondheid en leefbaarheid van steden. In Rotterdam leidt hitte nu al tot uitdroging, slaaptekort, concentratieproblemen en in ernstige gevallen zelfs sterfte. En dat treft lang niet alle bewoners even hard: vooral mensen in dichtbebouwde wijken met weinig groen en water, en in slecht geïsoleerde woningen, worden zwaarder geraakt.
Volgens Hans de Voogd (Resilient Delta) is hitte een ‘stille ramp’: “De gevolgen zijn minder zichtbaar dan bij een overstroming, maar minstens zo ontwrichtend. Vooral kwetsbare groepen, zoals ouderen en zwangeren, lopen gezondheidsrisico’s.”
Ongelijkheid in temperatuur en gezondheid
Professor Lex Burdorf (Erasmus MC) benadrukt dat hitte ook een sociaal probleem is. In sommige Rotterdamse wijken is het op warme dagen wel vijf tot zeven graden warmer dan elders in de stad. Bewoners van deze wijken kampen met hogere binnentemperaturen en lopen een groter risico op gezondheidsschade.
Wat doet het HitteLab?
Het HitteLab richt zich op:
- Kennisontwikkeling over hittestress en hittestadgedrag
- Inzicht in kwetsbare wijken en bewonersgroepen
- Ontwerpprincipes voor hittebestendige steden
- Samenwerking tussen wetenschap, beleid en praktijk
Meer weten?
Bekijk hier het webinar Omgaan met Hittestress.