Nieuwsbericht

Intentieovereenkomst Liander en gemeente Nijmegen

Netbeheerder Liander en gemeente Nijmegen ondertekenen op 26 januari een intentieovereenkomst om samen te gaan werken om te kunnen sturen op vraag en aanbod van elektriciteit.

Profielfoto van Peter van de Ven
22 januari 2024 | 1 minuut lezen

Er is krapte op het elektriciteitsnet en hierdoor kunnen we tot 2030 misschien niet alle gemeentelijke woningbouwplannen uitvoeren. Dit geldt in Nijmegen ook voor verduurzaming (grootschalige zon op dak-projecten bijvoorbeeld) en uitbreiding van bedrijventerreinen. In de overeenkomst staan afspraken over de manier waarop Liander en gemeente de komende jaren willen samenwerken. 

Wethouder Tobias van Elferen van duurzaamheid vindt het door de drukte op het elektriciteitsnet noodzakelijk dat Liander en gemeente plannen goed op elkaar gaan afstemmen. ‘We willen samen met bewoners, bedrijven en organisaties wijken en bedrijven verduurzamen met energie- en warmtetransitie. We gaan inzetten op kansen voor opwerken en gebruiken van duurzame energie’. 

‘Samenwerking is belangrijk, omdat we voor een grote opgave staan. Tegelijkertijd willen we eventuele overlast voor bewoners, bedrijven en organisaties tot het minimum beperken én voortvarend aan de slag. Dat kan alleen als we de handen ineenslaan’, aldus Huibert Baud, directeur Klant & Ontwerp van netbeheerder Liander. 

 

Wat staat er in de intentieovereenkomst?

In de intentieovereenkomst staat dat de gemeente Nijmegen in overleg met Liander een Masterplan Netcongestie voor de korte termijn opstelt én een Lokale Energiestrategie (LES) voor de lange termijn. Ook ondersteunt de gemeente de uitbreiding van het net. Ook willen we samenwerkingsafspraken maken over de plaatsing van de middenspanningsruimtes (transformatorhuisjes/trafostations), zoals over de ‘aankleding’ van deze trafostations met groen of kunst.