Nieuwsbericht

Terugblik: Ketensamenwerking voorbij je eigen belang

Denk samen in nieuwe oplossingen, het waren afsluitende woorden gesproken tijdens de bijeenkomst op 2 februari die ging over Ketensamenwerking bij beheer van de fysieke leefomgeving.

Profielfoto van Peter van de Ven
17 maart 2023 | 2 minuten lezen

Tijdens de bijeenkomst waren diverse gasten aanwezig uit het werkveld van beheer, onder leiding van Ineke Westerbroek & Pieter Litjens (CROW) en Marco Berkhout (provincie Noord Holland).
 

Ketensamenwerking Rotterdam
Ketensamenwerking gaat over gezamenlijk de transities vorm te geven. Samen met andere betrokkenen uit de sector blijf je in gesprek over de opgaven in de fysieke leefomgeving waar wij voor staan. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar Marco Berkhout ziet het toch niet altijd gebeuren: “Vaak missen we mensen die ook aan tafel moeten zitten. We hebben elkaar hard nodig om het hoger doel te dienen. De tijd dringt, we moeten met elkaar aan de slag.”
Twee van de partijen die elkaar hierin wel gevonden hebben zijn Pieter Boone (adviseur bodem-/ondergrond Stadsbeheer) en Marije ten Kate (expert planologie Stadsontwikkeling) van de gemeente Rotterdam. Zij weten de verschillen tussen stadsbeheer en stadsontwikkeling te overbruggen. Waar eerst vaak conflict was tussen de twee afdelingen, omdat de processen van beiden vaak na elkaar werden doorlopen, wordt er nu gezamenlijk opgetrokken. Het aanpassen van de bestaande stad; nieuwe opgaves zoals warmtenetten, valt immers tussen beide werelden in.
Het vraagt dus om een goed afgestemde programmering voor de openbare ruimte.

Voor deze nieuwe weg is wel organisatorische ruimte nodig om te ontwikkelen. Het is naast een inhoudelijk opgave ook een organisatorische opgave. Het bestuur en budgetten moeten op elkaar worden afgestemd. En dat is alleen nog maar de interne afstemming.
Gemeenten werken ook veelal samen met partijen buiten zoals nutsbedrijven, waterschappen, provincies maar ook adviseurs en aannemers.
 

Uitdagingen voor samenwerking extern
Over de ketensamenwerking buiten de organisatie gingen Marlies van de Voort (assetmanager bruggen Gemeente Amsterdam), Dirk Hopmans (adviseur assetmanagement binnen Waterschap Brabantse Delta) en Hans Nieuwenhuis (bedrijfsleider integrale projecten Van Doorn Geldermalsen) in gesprek.
De wereld van de samenwerkende beheerders (buiten de eigen organisatie om) is complex. De grootste uitdaging daarbij ligt op het zachte deel tussen de beheerders: het gedrag, de cultuur, en de focus om elkaar opzoeken.

“De kans op succes groter is wanneer de verschillende partijen gelijktijdig aan tafel zitten: beheerder, ingenieursbureau, aannemer en opdrachtgever. Dit leidt tot minder risico’s. Deze integrale manier van samenwerking is sterk project gerelateerd; complexe projecten neigen hier eerder naar,” aldus Van de Voort. Dit gebeurt echter nog te weinig, merkt ook Nieuwenhuis op: “Er zijn opdrachtgevers die een contract in de markt zetten dat vaak word omgeven met aanvullende wensen. Helaas zit dan vaak niet de beheerder aan tafel. Terwijl de beheerder juist aan de voorkant de eisen moet aanleveren. Ook de expertise van de aannemer wordt niet in de voorbereidende fase meegenomen.”
 

Terugkijken
Al met al is er nog genoeg werk aan de winkel. Men moet in ieder geval om zich heen blijven kijken en de samenwerking blijven opzoeken. Zo leren we wat het beste werkt.
Alle verhalen van de sprekers zijn in zijn geheel terug te zien in de onderstaande video.
 
Een uitgebreid verslag kan je ook lezen door hier te klikken.
Wil je bovendien zelf ook meer horen over dit onderwerp en ook mee praten? Kom dan naar het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte (NCBOR) op 30 maart met als thema“Grenzeloos verbinden”. Verbinden van boven- en ondergrond, verbinden met de toekomstig beheerder en verbinden van ontwerp en beheer. Ook de City Deal Openbare Ruimte is partner. Schrijf je in en doe mee!