Nieuwsbericht

Apeldoorn zet in op groen en natuurvriendelijk bouwen

Apeldoorn zet stappen om de natuur dichter bij de stad te brengen. Een van de maatregelen is het stimuleren van natuurinclusief bouwen, wat bijdraagt aan een groene leefomgeving voor zowel de huidige als toekomstige inwoners van Apeldoorn. Wethouder Danny Huizer legt uit: “We willen de Veluwe naar onze stad en dorpen brengen voor een gezondere en natuurvriendelijkere omgeving.”

Profielfoto van Peter van de Ven
19 augustus 2024 | 1 minuut lezen

Huizer benadrukt de noodzaak van natuurinclusief en klimaatadaptief (NIKA) bouwen: “Apeldoorn gaat de komende jaren flink doorbouwen en groeien naar 180.000 inwoners. Het is belangrijk dat nieuwe –en huidige inwoners kunnen genieten van een groen Apeldoorn. Dit helpt tegen hitte en het zorgt voor een gezonde omgeving. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat het water goed opgevangen wordt en er ruimte is voor insecten, vogels en andere dieren.”

NIKA moet ervoor zorgen dat bij nieuwbouwprojecten de nadruk ligt op waterbeheer, vergroening en het bevorderen van biodiversiteit. “Op deze manier houden we Apeldoorn op de lange termijn leefbaar voor zowel mensen als dieren. Om dit te bereiken is een subsidie ingesteld voor bouwprojecten, waarmee de gemeente natuurinclusief bouwen stimuleert”, aldus de wethouder.

Wethouder Huizer benadrukt dat de subsidie maar een deel van de oplossing is. “Alleen door samen te werken, kunnen we blijven werken aan ons groene en royale Apeldoorn. Als gemeente leveren we graag een bijdrage om ervoor te zorgen dat we samen met ontwikkelaars, woningbouwcorporaties en inwoners blijven werken we aan een toekomstbestendig Apeldoorn.”

De subsidieregeling biedt financiële ondersteuning voor projecten die volledig aan de NIKA-voorwaarden voldoen. Eén van de voorwaarden voor de subsidie is dat het project bestaat uit 70% betaalbare woningen. In totaal is er 5 miljoen beschikbaar aan subsidie en bestaat uit 70 procent betaalbare woningen, met een maximum van 1 miljoen euro per project en een totaal subsidieplafond van 5 miljoen euro.