Extra maatregelen voor een schonere stad in Amsterdam
Sinds begin augustus neemt de gemeente extra maatregelen op drukke plekken voor een schonere stad.
Zo gaat de gemeente bijvoorbeeld tijdelijke bovengrondse containers plaatsen, direct vegen na het ophalen van afvalzakken en strenger handhaven op afval dat op het verkeerde moment buiten wordt gezet.
Hoe komt het dat de stad zo vies is? En nog belangrijker: wat doen ze eraan? Lees hier over de oorzaken en de extra maatregelen die Amsterdam nu neemt.
Extra maatregelen
De gemeente vindt een schone stad belangrijk, maar het lukt ze niet altijd om de stad schoon genoeg te houden. Daarom heeft het college een burgerberaad georganiseerd waar 15 adviezen uit gekomen zijn die de beheerders nu verder uitwerken. Echter de nood is hoog, daarom starten zij alvast met de volgende maatregelen:
- Tijdelijke bovengrondse containers - Op bepaalde plekken in het centrum zamelt de gemeente afval via zakken in, omdat er geen ondergrondse containers op straat passen. Om ervoor te zorgen dat er minder afval op straat staat, plaatsten ze 8 tijdelijke bovengrondse containers in de Spuistraat.
- Direct vegen na inzameling afvalzakken - De gemeente combineert de routes van vuilniswagens en veegploegen tot een ‘treintje’. De veegploegen volgen de vuilniswagens op de voet en vegen het zwerfaval op direct na het ophalen van afvalzakken. Ze beginnen hiermee in het Wallengebied en de Warmoesstraat. Daarna volgen andere buurten waar Ze afval via zakken op straat inzamelen.
- Meer handhaving op afval - 3 extra handhavingskoppels controleren in gebieden met bovengrondse containers of het afval wel op de juiste manier wordt weggegooid en of er geen afvalzakken naast de containers staan. Voor het bedrijfsafval kijken ze of bedrijven het juiste contract hebben en hun afval op het juiste moment buiten zetten.
- Zomeraanpak en vaker legen - Ieder jaar plaats Amsterdam in de zomer in 40 parken, stadsstranden en recreatiegebieden extra afvalbakken die ook extra groot zijn: rolcontainers en afvalpiramides. Met teksten op afvalbakken en op social media moedigen ze bezoekers aan om hun afval altijd in de bak te gooien. Ze legen de rolcontainers zo vaak als nodig is. De afvalpiramides werden drie keer per dag geleegd. Als extra maatregel gaat de gemeente met extra inzet ook de piramides legen zodra ze volzitten.
- Rolcontainers voor statiegeldverpakkingen - In het Vondelpark start een proef met speciale rolcontainers voor het doneren van statiegeldblikjes- en flesjes. Zo testen ze of de omgeving zo schoner blijft en of er geen ongewenste effecten zijn. Bij succes breidt Amsterdam dit uit naar andere parken en drukke plekken.
Alle maatregelen duren 3 maanden en beoordeelt de gemeente ze op effectiviteit. Na deze periode kijken de beheerders of ze langer nodig zijn.
Maatregelen op lange termijn
Naast de korte termijn maatregelen, werkt de gemeente aan oplossingen op de langere termijn.
"We willen af van inzameling met vuilniszakken op straat. We onderzoeken of er nog plekken zijn waar ondergrondse of bovengrondse containers kunnen komen. In een groot deel van het centrum is geen plek voor containers. Daar maken we brengpunten op het water of gaan we het afval op afspraak ophalen." aldus de gemeente.
"We willen voorkomen dat afvalbakken en afvalzakken worden opengemaakt door verzamelaars van statiegeld. Daarom is het belangrijk dat er veel meer innamepunten komen voor statiegeldflesjes en – blikjes. Dat is de verantwoordelijkheid van de verpakkingsindustrie. Samen onderzoeken we of er meer innamepunten kunnen komen."
Proeven
Ook starten ze in augustus met een proef op 1.000 afvalbakken. "We vervangen de sloten door magneetsluitingen. Deze proef wordt uitgevoerd op locaties in alle stadsdelen en loopt in ieder geval tot het einde van het jaar. In Zuidoost komt binnenkort een proef voor het doneren van blikjes en flesjes in een statiegeld-inleverzuil. En in de Spuistraat, de Kalverstraat, de Nieuwendijk en de Nieuwezijds Voorburgwal proberen we transparante zakken in de afvalbakken uit. Met deze proeven testen we of de omgeving zo schoner blijft."
Waarom is het niet schoon?
De vervuiling in het stadscentrum en andere drukke plekken komt door een combinatie van factoren. Dit zijn volgens de gemeente de belangrijkste:
- Statiegeld op plastic flesjes en blikjes - Mensen halen plastic flesjes en blikjes uit afvalbakken voor het statiegeld, vooral als afvalzakken al de avond ervoor op straat staan. Dit veroorzaakt zwerfafval en trekt ratten en vogels aan.
- Toerisme en eetwinkels - Vooral in de vakantieperiode zijn er meer bezoekers in de stad en ook is er een toename van het aantal eetgelegenheden voor deze bezoekers. Dat zorgt voor extra afval.
- Illegaal bedrijfsafval - Bedrijven zetten hun afval op straat wanneer dat niet mag.
- Drukte en werkzaamheden - Door drukte en werkzaamheden in het centrum van de stad is het vooral daar lastig om na de ochtend extra afval in te zamelen.
- Verkeerd aangeboden afval - Afvalzakken die te vroeg op straat staan of naast de container worden gezet. En niet iedereen gooit zijn afval in de afvalbak.