Nieuwsbericht

IAM NL Congres 2024

Op donderdag 6 juni 2024 vindt het IAM NL Congres plaats bij Stork in Utrecht. Voor iedereen die zich bezighoudt met assetmanagement wordt een stevig inhoudelijk programma ontwikkeld door Institute of Asset Management. Er staan plenaire onderdelen - waarbij keynote sprekers hun praktijkervaringen en best practices ten aanzien van circulariteit delen - op het programma. En ook worden deelnemers aan het congres ‘aangezet’ met actieve workshops en netwerkmomenten.

Profielfoto van Peter van de Ven
24 april 2024 | 2 minuten lezen

De zevende editie van het jaarcongres staat in het teken van circulariteit. Een conferentie over circulariteit heeft tot doel lessen te leren over hoe je je kunt aanpassen in de snel veranderende zakelijke omgeving en de impact die dat heeft op de investering, het beheren, onderhouden en vervangen van asset. Tegelijk krijgen deelnemers inzichten in hoe zij waarde kunnen creëren voor zichzelf, hun organisatie, klanten en de samenleving als geheel.
Onderwerpen die aan bod komen in het programma:


1. Duurzaamheidseisen
In de afgelopen jaren zijn duurzaamheidsnormen en -eisen aanzienlijk toegenomen, zowel vanuit overheidsregelgeving en de interne behoefte als vanuit de maatschappij. Assetmanagers worden geconfronteerd met de druk om duurzaamheidspraktijken te integreren in hun activiteiten. Met dit congres stellen we deelnemers in staat de nieuwste trends, strategieën en best practices op het gebied van circulariteit te verkennen en toe te passen in jouw asset management.

2. Kostenbesparing
Circulaire praktijken kunnen leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn. Door materialen en middelen efficiënter te beheren, kunnen ze de levensduur van assets verlengen, onderhoudskosten verminderen en afval minimaliseren. De keynotes, presentaties en workshops gaan helpen om de financiële voordelen van deze benadering te begrijpen en te benutten.


3. Risicobeheer
Niet-duurzame bedrijfspraktijken kunnen risico's met zich meebrengen, zoals juridische sancties, reputatieschade en verstoringen in toeleveringsketens. Door circulariteit te omarmen, zijn dergelijke risico’s te verminderen. Met het IAM NL Congres helpen we deelnemers op weg om de risico's van niet-duurzaam beheer te identificeren en effectieve strategieën te ontwikkelen om deze te beheren.


4. Marktpositionering
Steeds meer consumenten en investeerders geven de voorkeur aan bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en circulariteit. Door zich actief bezig te houden met circulaire praktijken, kunnen onze leden hun concurrentiepositie versterken en nieuwe zakelijke kansen benutten. Tijdens het congres is aandacht voor hoe je je concurrentievoordeel kunt vergroten door innovatieve circulaire oplossingen te verkennen en te implementeren.

Over Institute of Asset Management (IAM)
Institute of Asset Management (IAM) is een internationale vakvereniging voor asset management professionals, dat is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. De beroepsvereniging (zonder winstoogmerk) werd opgericht in de jaren ’90 en speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de internationale norm ISO 55000. Sindsdien is het gedachtegoed verder ontwikkeld en zijn er onder de vlag van IAM meerdere ‘chapters’ opgericht; landelijke onderdelen van het instituut. In 2017 sloot ook Nederland zich aan met IAM NL. Kennis, best practices en ervaringen worden zowel digitaal als fysiek gedeeld, opgehaald en ontsloten. Daarmee is de vereniging een interactief platform, waarbij leden zich jaarlijks laten inspireren en bijpraten tijdens de vier kennisbijeenkomsten en het inhoudelijke congres dat elk jaar bij een ander lid ‘inhouse’ wordt georganiseerd.


IAM NL zet zich in ter bevordering van de doorontwikkeling van asset management. Niet alleen voor mensen en organisaties die betrokken zijn bij de aanleg, exploitatie en het beheer van fysieke assets, maar ook ten behoeve van de samenleving.

 

Lees er hier meer over