Nieuw rekenmodel voor investeringen in digitalisering openbare ruimte
Hoe kun je als gemeente de investering in dataharmonisatie onderbouwen? Met de quickstart businesscase van het Rekenmodel Digitalisering Openbare Ruimte kun je snel de financiƫle impact van de investering inzichtelijk maken.
De quickstart businesscase van het Rekenmodel Digitalisering Openbare Ruimte is ontwikkeld vanuit het programma Dataharmonisatie Objecten in de Openbare Ruimte (DOOR). Dit rekenmodel helpt gemeenten bepalen wanneer de baten van dataharmonisatie opwegen tegen de kosten van deze noodzakelijke investering in digitalisering van de openbare ruimte.
Met uitdagingen zoals de energietransitie en klimaatadaptatie is slim werken met bestaande middelen en mensen essentieel. Het rekenmodel biedt een toegankelijke eerste stap om jouw businesscase richting management of gemeenteraad te onderbouwen.
Direct aan de slag
De quickstart-versie van het rekenmodel is direct inzetbaar. Je vult alleen de naam van je gemeente in, waarna het model, op basis van algemene kengetallen (zoals G3eA), berekent wat het omslagpunt is waarop de investering rendabel wordt.
Met het rekenmodel krijg je:
- inzicht in het omslagpunt van kosten en baten bij dataharmonisatie,
- onderbouwing voor jouw businesscase richting management of gemeenteraad,
- gebruiksgemak: een snelle eerste analyse zonder dat je eigen data hoeft in te voeren.
Figuur 1. Tabblad QS-variabelen: Quickstart businesscase
Dataharmonisatie: waarom nu?
De maatschappelijke opgaven worden steeds complexer en vragen meer capaciteit en geld dan beschikbaar is. Investeren in dataharmonisatie is daarom onvermijdelijk. Het biedt gemeenten een efficiƫnte manier om integraal samen te werken en betrouwbare gegevens te gebruiken. Het rekenmodel biedt een eenvoudige eerste stap om deze investering te onderbouwen. In 2025 kun je met de uitgebreide versie van het rekenmodel een nog gedetailleerdere analyse uitvoeren, gebaseerd op jouw eigen gemeentelijke data.
Download rekenmodel en de handleiding
Programma DOOR
Integraal beheer van de openbare ruimte met geharmoniseerde data. Dat is het doel van het Programma Dataharmonisatie Objecten in de Openbare Ruimte (DOOR). We verbinden objectenstandaarden die in de openbare ruimte en infrastructuur gebruikt worden, zodat het integraal plannen, inrichten en beheren van de openbare ruimte mogelijk wordt. Hier is wel wat voor nodig: het eenduidig, gestructureerd en betekenisvol registreren van de data van assets (objectgegevens) en beheeractiviteiten. CROW draagt hieraan bij met duidelijke, toepassingsgerichte datastandaarden en verbindt deze met andere standaarden. Gegevens kun je zo eenvoudig onderling uitwisselen.