Nieuwsbericht

Terugblik NCBOR 2025: Waar verleden en toekomst elkaar ontmoetten in Nijmegen

Op donderdag 3 april vond onder een stralende zon het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte (NCBOR) plaats. Bijna 400 professionals uit de openbare ruimte verzamelden zich in de indrukwekkende booghallen van De Vasim in Nijmegen. Met 2030 in het vizier stonden we stil bij de grote uitdagingen waar Nederland voor staat. Hoe vertalen we ambities naar realiteit? Hoe maken we die stip op de horizon concreet en haalbaar? Deze vragen stonden centraal tijdens een dag vol waardevolle ontmoetingen en verdiepende sessies.

Profielfoto van Peter van de Ven
15 april 2025 | 3 minuten lezen

Industrieel erfgoed als inspirerende omgeving

De Vasim bleek een passende locatie voor een congres over vernieuwing. De imposante booghallen, ooit het kloppend hart van de Nijmeegse textielindustrie, vertellen zelf een verhaal van transformatie. De plek waar ooit kunstzijde werd gesponnen en later vliegas werd verwerkt tot kunstgrind, is nu een uniek stuk industrieel erfgoed dat perfect past bij het thema van deze editie: ‘vernieuwend samenspel: de weg naar 2030’.

 

“2030 is dichterbij dan we denken”

Met deze woorden opende wethouder Jean-Paul Broeren van Nijmegen het congres. Hij benadrukte hoe belangrijk het is om visie om te zetten in concrete stappen. “We willen een openbare ruimte waar iedereen zich gemakkelijk kan verplaatsen, waar bomen verkoeling bieden en mensen elkaar ontmoeten,” schetste hij de Nijmeegse ambities.

Broeren sprak over plannen als een circulaire economie in 2050, aardgasvrije wijken en vergroening van straten, altijd met de menselijke maat centraal: “We doen het voor en met onze inwoners.” Zijn oproep: “Laten we concrete acties formuleren, zoals het programma ‘Straat op maat’, waarmee bewoners hun straat kunnen herinrichten voor meer groen, ontmoetingsplekken of fietsenstallingen.”

 

Mystery keynote maakte grote indruk

De mystery keynote bleek Joost Rigter, een man die tot zijn 26e volledig kon zien, maar nu slechts 0,8% zicht heeft. Hij nam de aanwezigen mee in zijn wereld door middel van een bijzondere ervaring: met een blinddoek op ontdekten zij hoe het is om te navigeren zonder zicht én verbinding te maken met anderen. Ook liet hij de deelnemers nadenken over kleine én grote successen wat leidde tot mooie verhalen en gesprekken. Dit maakte niet alleen indruk, maar zorgde ook voor een gevoel van verbinding onder de aanwezigen.

Nijmegen als levend laboratorium

Na de opening verspreidden de deelnemers zich over verschillende sessies en excursies. De stad Nijmegen fungeerde daarbij als praktijkvoorbeeld waar theorie en praktijk samenkwamen.

Een groep deelnemers wandelde met Fred Aalders van gemeente Nijmegen naar Stadsbrug de Oversteek, waar ze leerden hoe ontwerp, bouw en 25 jaar onderhoud in één contract waren verenigd. De brug, met zijn eigen boven- en onderwereld, lichtmonument en verblijfszones, bleek een goed voorbeeld van vooruitdenken.

Ondertussen verkende een andere groep de ‘urban rewilding’ van het NYMA-terrein. Curator Jos Rademakers liet zien hoe de natuur haar plek kan terugwinnen in een stedelijke omgeving, als je durft te experimenteren. Deelnemers wandelden tussen de wilde flora die zich tussen de industriële resten had gevestigd.

De derde excursie nam de deelnemers mee naar de populaire Waalstrandjes bij Veur-Lent. Jeffrey Leeuwenhaag en Iris Wijen van gemeente Nijmegen deelden daar de uitdagingen die komen kijken bij het beheer van een plek die veel populairder werd dan voorzien. Van zwemveiligheid tot afvalbeheer, van fietsparkeren tot Connected River – een innovatieproject dat de veiligheid rond waterfronten aanpakt in samenwerking met Rijkswaterstaat.

Ook bij de inhoudelijke deelsessies werden volop praktijkvoorbeelden en kennis gedeeld.

 

“Begin klein, maar denk groot”

Aan het einde van de dag werd Nicole Sonneveldt-Vink, concernmanager stadsbeheer in Nijmegen, gevraagd naar haar indrukken. Ze deelde haar belangrijkste inzicht: “Vandaag heb ik vooral gezien hoe groot de wil en de urgentie is om samen te werken aan een toekomstbestendige openbare ruimte.”

Ze vertelde hoe Nijmegen samenwerking vormgeeft: “We betrekken bewoners, bedrijven en kennisinstellingen actief. Of het nu gaat om onze klimaatadaptieve wijken, de Warmtevisie 2024 of het stimuleren van de circulaire economie – we geloven dat echte verandering alleen plaatsvindt als je de juiste partners betrekt.”

Haar advies aan collega’s uit andere gemeenten was helder: “Begin klein, maar denk groot. Experimenteer met pilots, betrek bewoners vroeg in het proces, en wees niet bang om innovaties te testen.” Ze verwees naar Nijmeegse projecten als ‘Straat op maat’ en het ‘1000 bomenplan’ die tijdens het congres waren besproken.

Haar slotwoorden vatten de geest van de dag goed samen: “Dit congres mag niet het einde zijn van de gesprekken, maar juist het begin van concrete samenwerkingen.”

 

Een blik vooruit

De dag eindigde met een levendige NCBOR-quiz die de kennis van de deelnemers testte. Wil Jacobs van Groen Als Een Service bleek de meeste kennis in huis te hebben over NCBOR en de voorgaande edities en ontving een ticket voor de 2026-editie.

En dat bracht ons meteen bij de bekendmaking van de gastgemeente voor volgend jaar: Gemeente Delft! Via onderstaande video kregen de aanwezigen alvast een voorproefje van wat hen volgend jaar te wachten staat in de stad van water, technologie en innovatie.

 

Het samenspel is pas net begonnen

Terwijl de deelnemers met nieuwe ideeën en contacten huiswaarts keerden, was één gedachte duidelijk: het vernieuwende samenspel dat hier was begonnen, zou zijn vruchten afwerpen op de weg naar 2030.

De uitdagingen zijn groot, maar na een dag als deze werd duidelijk: samen komen we verder. Op naar Delft in 2026!