Nieuwsbericht

Experiment: Een voorspelmodel voor asfalt

Een visueel model dat laat zien waar en wanneer in de toekomst wegonderhoud nodig is, omdat het voorspellingen doet op basis van data. Het klinkt futuristisch, maar een groep gemeenten durfde het toch aan om te kijken naar de mogelijkheden middels een experiment.

Het model, een slim programma, zou in zo’n geval kunnen helpen bij het plannen van alle gelden en onderhoud. Echter, het komen tot een goedwerkend model blijkt niet zo eenvoudig. Maar daar zijn experimenten voor.

Profielfoto van Peter van de Ven
22 november 2023 | 1 minuut lezen

Aanleiding

Zoetermeer en de Haagsche Hogeschool startte enkele jaren terug een eerste project om tot een voorspelmodel voor asfalt te komen. De tool moest laten zien hoe wegvakken zich door de jaren heen zouden ontwikkelen en welke onderhoud of vervanging nodig hadden. De input data zouden de verschillende variabelen kunnen zijn zoals de wegsamenstelling, de intensiteit, maar bijvoorbeeld ook wegligging of het weer.

Ook andere gemeenten kregen hierin interesse, en samen met CROW werd een experiment opgezet om te kijken welke data relevant is voor het model, en wat de kwaliteit van de voorspellingen zou zijn.

 

Eerste resultaten

Toch blijkt het in de praktijk lastiger om een goed voorspelmodel te trainen dan gedacht. De hoeveelheid variabelen maakt het model (wat is ingericht als een neuraal netwerk) erg ingewikkeld. Hierom werd een stapje teruggegaan om het model te versimpelen en te kijken naar het model zelf en de data die ingevoerd wordt.

Een perfect model dat de toekomst voorspelt, als automatisering van het wegonderhoud, is dan wellicht verder weg, toch blijft het waard om te kijken naar het model als hulpmiddel in beheer. Fleur van Ruyven van CROW die hieraan meewerkte: “De tool is misschien niet wat we ervan verwacht hadden. Dat maakt de leerreis die dit experiment met zich meeneemt niet minder waardevol. De meewerkende gemeente wisselen veel kennis uit; en het is door dit soort experimenten dat we erachter komen wat nieuwe ontwikkelingen in dataverwerking wel en ook niet voor ons kan betekenen, nu en in de toekomst.”

 

Toekomst

De komende tijd wordt naar de mogelijkheden gekeken rondom het model en mogelijke toekomstontwikkelingen. “Een paar jaar geleden was AI nog een stuk kleiner, en nu zie je talloze toepassingen. Wie weet waar we op de curve zijn in de ontwikkeling van dit soort technologieën. Wat nu nog niet mogelijk is, kan over een paar jaar al heel anders zijn. In zo’n geval is het handig dat we nu al hebben gekeken en geleerd naar en van de mogelijkheden.”

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over dit experiment, of wil je mogelijk meedoen? Stuur dan een mail naar leonie.dekleijn@crow.nl