Activiteit

Levensduurdenken: hoe zorg je voor je assets van tekentafel tot sloop

7
november
Donderdag 7 november 2024
13:00 tot 17:00
Bijeenkomst
Profielfoto van Peter van de Ven
2 minuten lezen

Schrijf je hier in

Een kijk op de levensloop en de kosten-prestaties-risico`s van de RWZI assets

Waar moet jouw asset over 5 jaar aan voldoen? En welke prestatie en mogelijkheden verwacht je over 10 jaar? 20 jaar? Vanaf het begin is het belangrijk de hele levensduur (en de prestaties, kosten en risico’s tijdens de levensduur) van een asset te verkennen en daarop voor te sorteren bij de realisatie. Het hoort bij de principes van assetmanagement zoals ook het iAMPro-model voorschrijft. Dit is ook precies het uitgangspunt van de samenwerking tussen Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) en De Stichtse Kraan (Heijmans en GMB). Tijdens deze themabijeenkomst gaan HDSR en GMB in op hoe deze assetmanagementprincipes gewaarborgd zijn in een bijzonder project.
 

Prestatiecontract

In 2016 had HDSR het ontwerp en de bouw van de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Utrecht functioneel uitgevraagd in een UAV-GC contractvorm incl. verantwoording voor de operationele kosten. Binnen deze wijze van aanbesteding was de opdrachtnemer vrij om de technische invulling te bepalen, mits aan de functionele specificaties werd voldaan. GMB en Heijmans gingen dit project aan in een samenwerkingsverband genaamd De Stichtse kraan.


In het eerste jaar zou de installatie zich moeten bewijzen; om in de jaren daarna door de marktpartijen beheerd en onderhouden te worden voor nog eens tien jaar, tegen de tijdens gunning vastgestelde kosten.


Om deze meerjarige prestatie goed vorm te geven, besloten de partijen vanaf het begin om de principes van assetmanagement toe te passen. Zo werden extra maatregelen genomen om de prestaties-kosten-risico’s driehoek zo efficiënt mogelijk in te vullen. Onder andere door veel data te verzamelen en deze via dashboards inzichten te laten geven.


De installatie draait inmiddels al enkele jaren. Het zoeken naar de goede balans ging echter niet over één nacht ijs. “Door schade en schande zijn we wijs geworden; maar het heeft wel geleid tot veel goeds. Er staat nu een toekomstbestendige manier van (samen)werken om de techniek op orde te houden of te verbeteren”, aldus een van de projectleiders van GMB.


De reis van deze realisatie, de keuzes en afwegingen, presenteren we op 7 november bij RWZI in Utrecht.


Wil jij ook meer weten over deze interessante casus en leren over hoe jij naar levensduurbestendige keuzes rondom prestaties, kosten en risico’s kan kijken? Schrijf je dan nu in.


Tijdens de middag worden zowel succesfactoren als de valkuilen besproken van de realisatie en samenwerking. Daarnaast zullen we ook een kijkje nemen bij de installatie zelf, waar je kan zien welke invloed bepaalde keuzes aan de voorkant gehad hebben op het presteren nu.
 

Waar ga je mee naar huis?

Na afloop van de bijeenkomst:

  • Weet je welke learnings belangrijk zijn in een prestatiesamenwerking.
  • Weet je meer over de levensduurafwegingen die je als assetmanager moet maken.
  • Heb je inspiratie opgedaan hoe je datadashboards kan gebruiken om de prestaties van je assets optimaal te houden.

Voor wie?

Deze bijeenkomst is voor assetmanagers, assetbeheerders en operationeel beheerders.

Inschrijven kan via deze link