Activiteit

Invasieve exoten: van beleid tot actie

11
maart
Dinsdag 11 maart 2025
13:30 tot 17:00
Bijeenkomst
Profielfoto van Peter van de Ven
2 minuten lezen

Meld je aan

Biodiversiteit is goed: met veel verschillende flora en fauna kan je een goed en gezond ecosysteem opbouwen. Maar zo’n ecosysteem kan problemen krijgen als een plant of diersoort die er niet thuishoort gaat woekeren. Precies daarom bestrijden we deze invasieve exoten; ter bescherming van het ecosysteem van de inheemse soorten in Nederland.


Welke soorten invasief zijn, houdt onder meer het Kennisnetwerk Invasieve Exoten bij. Zij hebben een lijst met diverse flora en fauna die niet gewenst zijn in de Nederlandse natuur. Een van de meer hardnekkige en bekende exoten is de Japanse duizendknoop. Over hoe je deze operationeel bestrijdt, is al menig pilot gedaan. Maar hoe leg je de bestrijding vast in je beleid en hoe communiceer je dit vervolgens naar buiten?


Van Raad naar ruimer
Chris van Dijk van de Wageningen University & Research neemt ons tijdens deze themabijeenkomst mee in de wereld van de invasieve exoten. Hij geeft antwoord op de belangrijkste vragen. Welke kennis is nodig om door te geven? Wat komt er op ons af en welke belangrijke aspecten zouden in ‘exotenbeleid’ aan de orde moeten komen? Bovendien presenteert hij nieuw informatiemateriaal rondom preventie en bestrijding dat ter beschikking komt voor organisaties, bedrijven en praktijkonderwijs.


Lorainmari den Boogert van de gemeente Amsterdam duikt vervolgens de praktijk in om de aanwezigen mee te nemen in de reis die de gemeente heeft gemaakt om hun beleid van de grond te krijgen. Ze vertelt over het proces dat ze doorliepen voor de Japanse duizendknoop, maar ook hoe het proces nu start voor andere exoten, zoals het Mediterraan draaigatje (een mierensoort).


Binnen de gemeente Amsterdam is hier flink op ingezet. De gemeenteraad heeft een beleidsplan ter bestrijding van de Japanse duizendknoop vastgesteld, waardoor er budget vrijgemaakt is. Dit is slechts de eerste stap, want beleid hebben is één ding, het goed uitgevoerd krijgen een tweede.


Een van de acties die de gemeente heeft ondernomen, is het ontwikkelen van een eigen e-learning. Deze e-learning is bestemd voor medewerkers van de gemeente, maar ook voor de aannemers die buiten op de wagen zitten, zodat zij weten wat van hen verwacht wordt. 
Een beslisboom waarin de stappen beschreven staan, helpt hen hoe te handelen bij een groeiplaats van de Japanse duizendknoop. De parameters in de beslisboom die worden overwogen voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop zijn tijd, effectiviteit en duurzaamheid.


 

Aan de slag

CROW Essit organiseert samen met de gemeente Amsterdam en het Kennisnetwerk Invasieve Exoten een themabijeenkomst over het ontwikkelen van beleid ten aanzien van invasieve exoten. Tijdens deze middagbijeenkomst gaan we in op diverse aspecten:

  • Hoe neem je het bestuur en de politiek mee in beleid t.a.v. invasieve exoten (om budget te krijgen)
  • Hoe zet je het beleid in elkaar?
  • Hoe communiceer je het beleid en zorg je voor adequate uitvoering binnen en buiten de organisatie?

Voor wie?

Deze themabijeenkomst is relevant voor groenbeheerders, groenexperts en groenadviseurs bij decentrale overheden. Ook voor groen- en hoveniersbedrijven die beleid uitvoeren is de middag interessant, om een goede gesprekspartner te zijn in de communicatie rondom beleid.

Waar ga je mee naar huis?

Na afloop weet je welke stappen je kunt zetten om de bestrijding van invasieve exoten vast te leggen in beleid en goed te laten keuren door de raad. En je weet welke kennisverspreiding in je organisatie nodig is om het beleid goed te laten landen.

Meld je aan