Van congestie naar connectie: Samen aan zet
De energietransitie zit bij iedereen hoog. Alleen de energiecapaciteit kan de vraag die daarbij hoort niet bijbenen. De komende jaren zullen miljarden geïnvesteerd moeten worden in het stroomnet. Maar een investering is meer dan alleen geld, het vraagt ook planning, afstemming, samenwerking en prioritering.
Netbeheerders die aan de slag en in de grond willen, moeten aan tafel met de eigenaar van de grond, wat veelal de gemeente is. De gemeente wil bovendien net zo graag met het netwerkbedrijf aan de slag, om de netcongestie in de stad voor te zijn. Dit is waar de planning, afstemming, samenwerking en prioritering een belangrijke rol speelt. Een rol die niet overal van een leien dak gaat. Daarom organiseren CROW Essit, netwerkbedrijf Alliander (en haar dochterondernemingen Liander en Qirion) en Mijn Aansluiting samen een bijeenkomst over de samenwerking tussen deze partijen.
Samenwerken
Netwerkbedrijf Alliander werkt om aan de behoefte te voldoen van de gemeente en de bewoners. “Op dit moment is het echt noodzaak dat we snel aan de slag kunnen. Het net is oud en toe aan uitbreiding en vervanging”, aldus Henk Wijman van Alliander.
En hoewel het ook in het belang van de gemeente is, spelen bij hen vaak ook andere belangen en procedures. Het is daarom belangrijk dat de twee partijen elkaar weten te vinden om er gezamenlijk uit te komen over de aanpak.
Daarbij is het belangrijk elkaars ‘taal’ te spreken en begrip en kennis wat betreft de werkwijze. Want hoe wordt de locatie van transformatorhuisjes gekozen? Waarom moet er zoveel grond verplaatst worden? Waarom kan er niet gewacht worden tot de gemeente zelf in dat gebied actief is?
Vanuit Alliander zal verteld worden hoe de werkwijze van een netbeheerder eruit ziet. Hiermee wordt duidelijk waarom zij doen, wat zij doen. Het is de eerste stap om elkaars taal te leren spreken en een vruchtbare samenwerking van de grond (of in de grond) te krijgen.
Ondersteuning
Nadat gemeente en het netwerkbedrijf elkaar gevonden hebben, kan het hele proces beginnen. Dit kan nog best een uitdaging zijn met de verschillende organisaties om alles goed afgestemd en vastgelegd te krijgen.
Hierin staan de partijen echter niet alleen. Stichting Mijn Aansluiting heeft diverse hulpmiddelen die samenwerking, afstemming en het delen van de planning makkelijker maken. Vorig jaar is bij CROW Essit door Mijn Aansluiting al De Samenwerkwijzer gepresenteerd die, zoals de naam al zegt, de samenwerking bevordert.
Dit jaar is daar infraplannen.nl bijgekomen. Een handige tool waarbij men vanuit de eigen beheersystemen plannen voor de komende 3 tot 15 jaar kan delen en afstemmen met alle partijen. In deze middag praat Mijn Aansluiting je daarmee bij over de laatste tips en tools bij integrale planafstemming, zowel gericht op het samenwerken, als op het praktische delen van de plannen. Na een toelichting van netwerkbedrijf Alliander en van Stichting Mijn Aansluiting, gaan we met elkaar aan de slag met het simulatiespel ‘Samen Slim Schuiven’.
Schrijf je snel in, want het aantal plaatsen is beperkt in verband met de interactieve werkvorm!