Nieuwsbericht

Proef kabelgoottegels: geen eigen oprit maar toch je elektrische auto thuis opladen

Hoe laad je een elektrische auto thuis op als je geen eigen oprit hebt? Een kabelgoot vanuit je woning naar een openbare parkeerplaats voor de deur kan dan een oplossing zijn. Kerkrade start een proef om te kijken hoe dit in de praktijk werkt. 

Profielfoto van Peter van de Ven
7 oktober 2024 | 1 minuut lezen

Nu steeds meer mensen overstappen op een elektrische auto, krijgt de gemeente ook steeds meer aanvragen van inwoners zonder eigen oprit die graag een mogelijkheid zouden hebben om hun auto thuis op te laden. Bijvoorbeeld met stroom van hun eigen zonnepanelen. 

Het laden van elektrische auto’s moet makkelijker kunnen

Omdat het niet is toegestaan om een laadkabel op de stoep te leggen naar een parkeerplaats in de buurt van woning, kunnen zij nu alleen terecht bij een openbare laadpaal. En dat moet makkelijker kunnen.

Wethouder René van Drunen (Duurzaamheid): “We zien graag dat meer mensen elektrisch gaan rijden, omdat dit een belangrijke stap is richting duurzame mobiliteit. Als gemeente willen we elektrisch rijden bevorderen door het opladen makkelijker en veiliger te maken.”

Kabelgoottegels zouden hier een oplossing kunnen bieden. Dit zijn speciale betonnen tegels met daarin een uitsparing, afgedekt door een rubberen flap. Deze tegels komen in de stoep tussen de woning en een openbare parkeerplaats. 

Wethouder Alexander Geers (Openbare ruimte, Verkeer en vervoer): “We geven graag gehoor aan het verzoek om het opladen van een elektrische auto in de openbare ruimte met eigen stroom mogelijk te maken. Met deze proef testen we een veelbelovende manier waarbij de oplaadkabels veilig en netjes in de stoep worden weggewerkt.”

Gemeente start een proef van een jaar met kabelgoottegels

Om te kijken of kabelgoottegels inderdaad een goede oplossing zijn om het opladen van elektrische auto’s makkelijker en veiliger te maken, startte de gemeente vanaf 25 september met een proef van een jaar. 

Zij gaan de kabelgoottegels eerst uitproberen op 15 plekken in Kerkrade. Per stadsdeel zijn er 5 plekken beschikbaar. Na een half jaar bekijkt Kerkrade of ze de proef kunnen uitbreiden naar meer plekken in de stad. Na een jaar wordt beoordeeld of deze kabelgoottegels een vaste plaats krijgen binnen de mogelijkheden voor elektrisch laden in Kerkrade. Hierbij wordt gelet onder andere op gebruiksvriendelijkheid en eventuele overlast die door de tegels veroorzaakt wordt.