Road Monitoring (ROMO)

Als wegbeheerder wil je dat de reis van A naar B vlot en veilig verloopt voor alle gebruikers. En wie kan beter bepalen of een weg comfortabel rijdt, dan de auto’s zelf? En deze informatie van de auto’s gebruiken is precies wat het experiment met Road Monitoring inhoudt.

Veel auto’s zitten tegenwoordig vol sensoren en meetsystemen om de bestuurder een aangename rit te bezorgen. Daarbij registreren ze onder andere schokken (door drempels, stoepjes, of gaten in de weg), de grip van de banden, de staat van het wegdek en nog veel meer.

RIjkwaterstaat heeft als grote assetowner na een tender een ROMO (Road Monitoring) project gestart in samenwerking met Mercedes. CROW is betrokken bij het ROMO project om gemeenten aan te haken. In samenwerking met CROW zijn  dat op dit moment de gemeenten Apeldoorn, Breda, Rotterdam en Zoetermeer.

 

Dashboard

De gemeenten hebben toegang tot een ROMO (Road Monitoring) Dashboard. In dit dashboard kunnen zij gegevens inzien omtrent scheuren en gaten in de weg, verkeersdrempels, weerinvloeden en verkeersveiligheid. Alle data wordt geleverd via de sensoren van actieve Mercedes Benz auto’s.

De data in het dashboard wordt elke 24 uur volledig vernieuwd, zo heb je altijd real-time data. 2 keer per jaar worden de verhardingen op structurele restlevensduur gemeten. Deze ROMO informatie kan mogelijk meer voor het tussenliggende dagelijkse, incidentele of storingsonderhoud ingezet worden.

 

Doelstelling

Het doel van het CROW experiment is om te kijken in hoeverre deze data waardevol is voor de gemeentelijke beheerder. Door het gebruik van het dashboard en deze data te valideren en te beoordelen op betrouwbaarheid, wordt inzicht verkregen in de waarde van de data. Bovendien, door ermee te werken, kan bepaald worden welke data ontbreekt, of hoe de bestaande data beter gepresenteerd en gebruikt kan worden.

De bevindingen worden teruggekoppeld om continu te verbeteren.  Daarnaast is er al zicht op een ROMO 2, waarbij meerder autobedrijven zullen participeren.

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over dit experiment, of wil je mogelijk meedoen? Stuur dan een mail naar leonie.dekleijn@crow.nl