Volwassenheid Assetmanagement Organisatie

Assetmanagement implementeer je niet van de ene op de andere dag in een organisatie. Het is een ontwikkelproces. Het groeimodel van assetmanagement verloopt in vijf stappen van ‘aanvang’ naar ‘professioneel’. In de vijfde stap is de gehele organisatie volwassen op het gebied van assetmanagement. 
De onderstaande figuur toont de vijf niveaus van volwassenheid in assetmanagement.
 


Het Britse bedrijf SEAMS ltd heeft het groeimodel van assetmanagement uitgewerkt in kenmerkende beschrijvingen per niveau van volwassenheid. Deze beschrijvingen zijn door LEAM Advies vertaald in het Nederlands (zie bovenstaande figuur). Met een volwassenheidsscan (maturity scan) kan snel duidelijk worden op welk volwassenheidsniveau een organisatie zich bevindt.


Het groeimodel en de niveaubeschrijvingen geven een indruk van wat nodig is om assetmanagement op professionele wijze in de organisatie te implementeren.  Daar gaat veel tijd overheen. De beste aanpak is stap voor stap vorm te geven aan assetmanagement. Maak niet te grote sprongen, want dan haken mensen af. 


De praktijkvoorbeelden en instrumenten die op CROW Essit te vinden zijn, hebben betrekking op verschillende niveaus van volwassenheid. Let erop dat je steeds documenten gebruikt die passen bij het niveau waarop jouw organisatie zich bevindt.