Nieuwsbericht

Terugblik CROW Essit bijeenkomst ‘’Wie maken het waar?’

Op dinsdagmiddag 21 november vond de bijeenkomst ‘’Wie maken het waar?’’ van het netwerk CROW Essit plaats in Utrecht. Het onderdeel Mens en Organisatie van het iAMPro model voor assetmanagement stond tijdens de bijeenkomst centraal. 

Profielfoto van Peter van de Ven
12 december 2023 | 2 minuten lezen

Beleid, beheer en realisatie in de keten openbare ruimte
De bijeenkomst werd afgetrapt door Chris Lagendijk, afdelingshoofd Ruimtelijk Ontwerp en Realisatie bij de gemeente Apeldoorn. Hij gaf inzicht in hoe de afdeling Ruimtelijk Ontwerp vanaf 2021 een hernieuwde start heeft gemaakt. Vanuit de constatering dat het organisatiemodel begon te knellen en de grenzen bereikt zijn, is ingezet op sturing op samenwerking binnen thema’s. Met als doel: minder hiërarchische sturing, meer proces- en programmasturing. Daarbij ligt de focus op meer horizontale samenwerking om een grote wendbaarheid en resultaatgerichtheid te creëren.

De afdelingen Ruimtelijk Ontwerp en Realisatie, Omgevingsbeleid en Beheer en Onderhoud werken in Apeldoorn samen in de keten Openbare Ruimte. Ze zijn gelijkwaardig en samen verantwoordelijk voor het geheel; van beleid tot realisatie en beheer.



Hulpmiddel voor verandermanagement; het ADKAR-model
Vervolgens gingen de deelnemers, na een introductie van Wim Timmerman (RHDHV) en Patrick Gooren (RHDHV) over een hulpmiddel bij verandermanagement, aan de slag met het toepassen van het ADKAR-model op de situatie in de gemeente Apeldoorn. Het ADKAR-model (Awareness, Desire, Knoledge, Ability, Reinforcement) geeft inzicht in de voorwaarden die nodig zijn om veranderingen binnen organisaties mogelijk te maken. Na de invulling van het ADKAR-model in verschillende groepen volgde een vragengesprek met Chris Lagendijk waarin inzicht werd gegeven hoe de gemeente Apeldoorn omgaat met het creëren van draagvlak voor verandering, het organiseren van leiderschap, het omgaan met opgaven en de afstemming van de lijnorganisatie op de verschillende programma’s.

 

Hoe laten we onze organisatie écht duurzaam & circulair werken?
Na de pauze was het woord aan Lennert van Dien en Martin Bathoorn ( beiden gemeente Utrecht). Zij lieten zien waarom de gemeente Utrecht aan de slag wil met een duurzame openbare ruimte. In Utrecht kiezen ze voor een bottom-up aanpak, waarbij er groepen binnen de gemeente ontstaan die verduurzaming vanuit verschillende organisatie onderdelen belangrijk vinden. Ook laat de gemeente Utrecht veranderingen landen in de standaard manier van werken, waaronder bijvoorbeeld het Ambitieweb en de checklist duurzaamheidsmaatregelen en het sturen op hergebruik van vrijkomende materialen. Deze manier van werken is een zoektocht naar het beleggen van nieuwe/structurele verantwoordelijkheden, duidelijkheid krijgen over wie doet wat en wanneer, hoe krijgen je alle lagen van de organisatie mee en het nadenken over de manier waarop gerapporteerd wordt.
 

Tips en tops o.b.v. casussen Apeldoorn en Utrecht
Na de casussen werd de bijeenkomst afgesloten met het bespreken van een aantal tips en tops. Tips om als organisatie te veranderen waren bijvoorbeeld om middelen te organiseren om te falen, successen en goede voorbeelden uit te dragen en lef te tonen. Wil je duurzaam en circulair werken als organisatie dan zijn de tips om het hergebruik in een vroegtijdig stadium van het ontwerp mee te nemen, het sociaal domein te betrekken en samen op te trekken met bewoners. Deelnemers aan de bijeenkomst bestempelde het gewoon doen en experimenteren en het bottom-up werken in de organisatie als top.