Nieuwsbericht

Terugblik Waterschapbijeenkomst

Alle ruim 40 aanwezigen in Tiel, bij waterschap Rivierenland, hebben dezelfde vraag: hoe zet je leiderschap in zijn/haar (assetmanagement)rol? Met de deelnemers van 15 aanwezige waterschappen gingen we in op dit onderwerp.

Profielfoto van Peter van de Ven
1 april 2025 | 2 minuten lezen

Leiderschap (Frenk Jurgen Pistorius, Brabantse Delta & Marco Aberkrom, Pragma)

Frenk Jurgen en Marco hebben samen gekeken hoe assetmanagement bij waterschap Brabantse Delta vorm moet krijgen. Daarbij hebben ze een grote focus op het stuk ‘mens en organisatie’, en niet alleen de processen.

Het is belangrijk om niet alleen op de ‘bovenstroom’ te sturen (structuur, regels, procedures, etc.), maar ook op de onderstroom (normen, gevoeligheden, gevoelens, percepties, etc.).  

Eerst werd er gewerkt vanuit de klassieke benadering, haast projectmatig voor een veranderproces met te weinig aandacht voor de belemmering, waardoor het plan niet landde. Want gedrag bepaalt het succes en het systeem roept het gedrag op.

Een goede focus op persoonlijk leiderschap en leiderschap vanuit het management helpt om tot een succesvolle assetmanagementorganisatie te komen.

In 2021 zijn ze daarom bij het waterschap gestart met het verandertraject. Hiervoor is in 2021 eerst een oriëntatie gemaakt. In 2023 kwam daar een GAP-analyse bij. De laatste twee jaar zijn besteed aan het ontwikkelen en toepassen van een aanpak.

Deze aanpak behoefde veel maatwerk. Niet iedereen was immers toe aan verandering. De organisatiestructuur en processen waren al geschikt en aanwezig voor integraal werken. Alleen was dit niet bekend. Het gebruik was niet ontwikkeld.

Hier komt dan ook goed leiderschap de hoek om kijken.

Door aan de slag te gaan en gesprekken te voeren groeide het bewustzijn. Er werd een stuurgroep opgericht met de belangrijkste procesmanagers en ze zijn een rol gegeven. Zij toonden eigenaarschap door richting te geven, te motiveren en te sponsoren. De communicatie middels een assetmanagementteam hielp om overzicht te krijgen.

Frenk Jurgen en Marco gaven mee dat het belangrijk is om integraal werken niet aan te vliegen als een project, maar als een verandering. Dit vraagt bondgenoten en vooral veel doen (“stop telling me, start showing me”) op het niveau van de medewerkers (persoonlijk leiderschap), maar ook van management en directie.

 

CSIR (Gabor Verputten, Waterschapshuis)

In het verloop van de ochtend werden de aanwezigen ook meegenomen in de nieuwe (digitale) beveiligingseisen van de assets. Digitale beveiliging tegen aanvallen van buitenaf worden steeds belangrijker. Aanwezigen waren al bekend met richtlijnen zoals de NIS2. De watersector heeft daarbij ook nog de CSIR (CyberSecurity ImplementatieRichtlijn) opgesteld.

Bekijk hierover de onderstaande bijdrage:

Aan de slag

De twee presentaties van de ochtend werden vervolgens gecombineerd in één casus. De casus ging over de invoering van een nieuw assetmanagement doel: het (digitaal) beveiligen van assets (CSIR). De invoer vraagt coördinatie en afstemming over verschillende afdelingen en lagen in de organisatie. Er werd uitgewerkt wát van het management verwacht wordt, en hóe zij daarvoor in hun rol gezet kunnen worden. Een belangrijke vraag hierbij was: Wie is verantwoordelijk en hoe is de verantwoordelijkheidslijn? De deelnemers stelden meerdere posters op die een beeld gaven van wat nodig is vanuit het leiderschap om CSIR tot een succesvolle implementatie te leiden. Een conclusie was dat het voor medewerkers belangrijk is om te weten wat het voor hun werk betekend, waarom iets gedaan wordt en wat ze eraan hebben. Daarnaast zijn duidelijkheid over prioritering, hulp, handvaten, heldere communicatie en een stip op de horizon belangrijk. Hiervoor is leiderschap vanuit de directie nodig.