Nieuwsbericht

Arnhem experimenteert met buurtbudget voor oplossing netcongestie

Wat als je vooraf kunt plannen hoeveel energie er beschikbaar is in een nieuwe wijk? In Arnhem loopt een pilot waarbij een zogeheten ‘buurtbudget’ wordt ingezet: een vooraf vastgesteld energiebudget dat flexibel bouwen en aansluiten mogelijk maakt. Deze aanpak moet netcongestie voorkomen en versnelling in gebiedsontwikkeling mogelijk maken. De gemeente Arnhem en netbeheerder Alliander gebruiken de pilot in Rijnpark bewust als leertraject, met als doel om kennis en ervaringen te delen met andere gemeenten en ontwikkelpartners.

1 juli 2025 | 1 minuut lezen

Energie als randvoorwaarde voor ontwerp en uitvoering

In Rijnpark, het grootste stedelijke ontwikkelgebied van Arnhem, is een pilot gestart met het Buurtbudget. Dit maakt het mogelijk om binnen een afgesproken energielimiet te bouwen, zonder telkens te hoeven wachten op extra netcapaciteit. Voor betrokken partijen zoals beheerders betekent dit: meer duidelijkheid in een vroeg stadium en ruimte om sneller keuzes te maken voor de inrichting van de wijk.

Vroegtijdig inzicht in netcapaciteit voor betere besluitvorming

Met circa 7.000 woningen, 5.000 arbeidsplaatsen en veel voorzieningen stelt netcongestie een grote uitdaging. Voorzieningen zoals scholen, supermarkten en laadpalen moeten kunnen worden aangesloten. Door vooraf afspraken te maken over het beschikbare energiebudget ontstaat er meer handelingsruimte bij de planvorming en uitvoering.

Lerend ontwikkelen met overdraagbare inzichten

De pilot in Rijnpark is bewust opgezet als leertraject. De gemeente Arnhem en Alliander onderzoeken hoe een vooraf vastgesteld energiebudget kan bijdragen aan snellere en voorspelbare gebiedsontwikkeling. De opgedane kennis wordt actief gedeeld met andere gemeenten, beheerders en ontwikkelpartners. Zo ontstaat een concreet handelingsperspectief voor gebieden waar netcongestie het tempo van ontwikkeling vertraagt.