Hittestress bestrijden is meer dan alleen groen
Op 12 september organiseren wij een bijeenkomst over hittestress bij de TU Delft. Wij stellen graag een van de sprekers, Arjan Droste, voor: universitair docent stedelijke hydrometeorologie bij de TU Delft (afdeling Watermanagement).
Arjan Droste: “Ik ben meteoroloog van huis uit, gespecialiseerd in het weer in de stad: hitte, wind en water in steden, en hoe wij daar als mensen mee om gaan en ook onze steden op een veranderd (stads)klimaat kunnen aanpassen. Een voorbeeld van een project waar ik bij betrokken ben is het 4TU HERITAGE project, over hittestress in Nederlandse binnensteden, en hoe we dat aan kunnen pakken zonder dat we die iconische gebouwen moeten slopen.”
Tijdens de bijeenkomst zal Arjan zich ook focussen op hittestress, beginnend met een korte uiteenzetting welke factoren hittestress eigenlijk beïnvloeden, zowel vanuit de natuurlijke als de bebouwde omgeving. Daarop volgen logischerwijs manieren om hittestress aan te pakken: groen is vaak de ‘standaard’ manier om hitte te verminderen, maar ook bijdragen van water en ingrepen in de bebouwde omgeving kunnen effectieve middelen zijn (tijdelijke schaduwplekken bijvoorbeeld). En als er een ingreep gedaan wordt tegen hitte, wat doet dat dan met de rest van de stedelijke omgeving? Hoe zit het met de wisselwerking tussen hitte en luchtkwaliteit, bijvoorbeeld?
“Ik zal het dus hebben over maatregelen tegen stedelijke hittestress, in de context van het stadsklimaat als groter geheel”, aldus Droste.