Nieuwsbericht

Schrijf je nu in voor het gratis webinar Hittestress

2024 was het warmste jaar wereldwijd ooit gemeten, en in 2019 werd het zelfs boven de 40 graden in Nederland. Warme zomers en hoge temperatuur uitschieters zullen steeds vaker voorkomen als gevolg van klimaatverandering.

Hoge temperaturen zorgen voor verschillende problemen. Het lichaam moet harder werken om de warmte af te voeren. Hierdoor ontstaat stress: hittestress. Dit is niet alleen iets voor mensen, ook planten en dieren kunnen last krijgen van de hitte.

Profielfoto van Peter van de Ven
6 mei 2025 | 1 minuut lezen

Voor iedereen is dit vervelend, maar voor mensen met een verzwakt systeem of aandoeningen is hittestress zelfs (levens)gevaarlijk. Het is dan ook belangrijk om hittestress zoveel mogelijk aan te pakken. Een taak waar de beheerder van de openbare ruimte een hele belangrijke rol in kan pakken!

 

Wetenschappelijke aanpak

Bij veel beheerders zit hittestress wel als onderwerp in het achterhoofd. Daarbij wordt vaak gedacht aan het extra aanbrengen van groen ter verdamping of voor schaduw. Geen slechte gedachte, alleen dit is niet altijd een ideale (of mogelijke) oplossing.

Arjan Droste doet veel onderzoek naar hittestress en welke maatregelen werken (en hoe goed ze werken). Hij weet deze wetenschappelijke aanpak vervolgens te vertalen in wat een beheerder echt effectief kan doen in de fysieke leefomgeving.

“Elk van deze maatregelen heeft een bepaald effect”, vertelt Arjan, “sommige van deze effecten zijn heel positief tegen hittestress, maar brengen weer andere nadelen met zich mee.”

Daarbij kijkt hij zowel naar locatie, waar het verstandig is om in te grijpen als gebruikte materialen en methoden op een locatie.

Hoe zijn onderzoek beheerders kan helpen bij het effectief tegengaan van hittestress, en welke keuzes en overwegingen ze kunnen maken, legt hij op 20 juni uit tijdens het webinar van CROW Essit.

Dus wil jij ook weten hoe jij jouw hittestress aanpak kan verbeteren? Schrijf je dan nu kosteloos in.

 

Inschrijven

Het gratis webinar vind op 20 juni om 10 uur plaats. Inschrijven kan via de onderstaande link.

Naar de inschrijfpagina