Nieuwsbericht

Weg met steen, hallo extra groen en koelte

Groen doet een mens én onze stad goed. Zeker in de zomer zorgt het voor een koelere stad. Daarom zorgt de gemeente Amsterdam voor nieuwe groene plekken waar steen plaats maakt voor groen. 

Profielfoto van Peter van de Ven
24 augustus 2023 | 2 minuten lezen

Sinds 2021 zijn er bijna 60 nieuwe groene plekken klaar. Hiermee is Amsterdam ruim 12 tennisbanen aan groen en 90 bomen rijker. Een paar mooie voorbeelden.

Groene gevels bij het Marnixbad en speeltuin Wittenburg

Om de stad groener te maken doet de gemeente een proef met 10 groene gevels. Bijvoorbeeld bij het Marnixbad aan de Marnixstraat.

Over de hele oostmuur van het gebouw laten ze verschillende soorten klimplanten groeien. Door de mix van verschillende soorten ziet de muur er het hele jaar mooi en groen uit. Daarnaast is afwisseling goed voor de natuur. Het levert nectar aan insecten, schuilgelegenheid, voedsel en nestplaats voor vogels. Sommige planten zijn inheems, andere soorten zijn wintergroen of leveren een mooi winterbeeld op met bessen of pluimpjes.

Ook bij het gebouw van speeltuin Wittenburg aan de Fortuinstraat heeft de gmeente klimplanten geplant. Over een poosje moeten de zijkant en de achterkant van het gebouw helemaal groen zijn. Om het geheel nog mooier en afwisselender te maken hebben zij hier ook geveltuintjes aangelegd.

Nieuwe bomen en planten in de Milovan Djilasstraat

De Milovan Djilasstraat is een warm pleintje. Een aantal bomen die er stonden wilden daardoor niet goed groeien. Amsterdam heeft deze bomen daarom vervangen door 13 nieuwe bomen en de grond en de ruimte om te groeien rondom de bomen verbeterd. Daarnaast hebben zij 320 vierkante meter aan vakken met inheemse planten in de straat aangelegd. Bomen zorgen in de zomer ook voor schaduw en dus een lekker plekje om verkoeling onder te zoeken.

Het Zonneplein: terug naar toen

Ook het Zonneplein in Tuindorp Oostzaan is  op de schop gegaan. In de loop der tijd was het plein steeds verder versteend geraakt, wat zorgde voor wateroverlast. Ook was het er erg warm in de zomer en hadden omwonenden last van het galmen van geluiden tegen al het steen.

Met een ontwerp uit 1948 als inspiratie is er 500 vierkante meter aan klinkers vervangen door gras en beplanting. Met extra bomen, plantvakken en een grasveldje oogt het plein nu eerder als een klein park en is het een fijne plek waar je elkaar kunt ontmoeten. Voor het Zonnehuis zijn nieuwe vakken voor planten gemaakt en vier nieuwe bomen aangeplant.

Klinkers eruit, bloemen erin op de Hugo de Grootkade

Een aantal van de nieuwe groene plekken liggen  in stadsdeel West, waaronder de Hugo de Grootkade. De kade biedt een mooi uitzicht over de vaart. De gemeente wil dan ook dat het een prettige plek blijft om te wandelen, te zitten en van het uitzicht over het water te genieten. Langs de kade hebben ze in totaal 400 vierkante meter aan klinkers vervangen door gras met veel bloemen. "We laten een deel van de klinkers liggen. Met hun waaierachtige vormen benadrukken ze het weidse uitzicht vanaf de kade. Daarnaast verbeteren we de groeimogelijkheden van de bestaande bomen langs de kade. Zo is het uitzicht compleet gemaakt met groen en de kade een stuk prettiger toeven tijdens warme dagen." aldus de gemeente.