Nieuwsbericht

Project “groene daken op trafohuisjes” in Hengelo

In de gemeente Hengelo zullen de komende pakweg 20 jaar tussen de 50.000 en 100.000 nieuwe trafohuisjes worden geplaatst. Het zijn veelal zgn. niet-betreedbare compactstations middenspanning die essentieel zijn in de distributie van elektriciteit naar bewoners en naar bedrijven.

Profielfoto van Peter van de Ven
7 augustus 2024 | 1 minuut lezen

Deze huisjes bestaan louter uit beton en staal, en zullen veelal geplaatst worden ten koste van snippergroen of grasveldjes. The Green Box heeft maar één doel op dit terrein: volledig duurzaam, ook met energie en ook met de natuur. Ze willen een voorbeeld zijn ter inspiratie .

(lees hier de motivatie: https://www.thegreenbox.com/nl/nieuws/biodiversiteit-op-the-green-box)

Daarom kwamen ze op het idee om op de 10cm dikke betonnen afneembare dakjes tot max. 10m2, een groendak systeem te laten plaatsen. Ze vonden medewerking bij een groendak specialist en ze hebben op het bedrijventerrein twee showcases in 2023 geplaatst. Inmiddels heeft dit concept al diverse showcase navolgingen elders gekregen.

Specifiek vanuit de context en het perspectief van ‘groen voor groen’.

Lopende 2024 krijgt het initiatief meer substantie en daarom hebben ze op een tijdslijn gezet wat er achtereenvolgens is ondernomen en tot welke concrete resultaten dit initiatief inmiddels heeft geleid.

De Impact van een groendaksysteem op een trafohuisje

  • Het is geen ontstening, maar voorkomt dat nieuwe steen, (in dit geval beton), niet ten koste gaat van het groen waarin het geplaatst gaat worden.
  • Een groendak draagt bij aan de lokale biodiversiteit omdat het een mix is van Sedum en een kruidenmengsel en dat biedt voeding aan de fauna rondom het huisje.
  • Een groendak op een trafohuisje zorgt voor waterberging omdat ook substraat is toegepast in het speciale groendaksysteem. Daarbij absorbeert het Sedum het felle zonlicht in zomerse perioden en dus draagt het haar steentje bij aan het verminderen van de hittestress.
  • Dit initiatief heeft al veel verschillende professionals en organisaties op een positieve manier aan het denken gezet en uiteindelijk ook tot actie over laten gaan om zelf ook iets dergelijks te gaan ondernemen. De showcases zijn hier een eerste hele tastbare resultante van.
  • Het bereik kan enorm zijn, over heel Nederland, naar omvangrijke partijen die er achter gaan staan zoals Alliander, TenneT, Stedin, Enexis en fabrikanten van betonnen compact stations in Nederland zoals; Alfen, Spijkerman, Batenburg, die ook actie gaan ondernemen om dit type onbemande betonnen huisjes te gaan voorzien van levende vegetatie / flora.