Gevaar Aziatische duizendknoop vraagt om professionele aanpak
In navolging van het Verenigd Koninkrijk zien we ook in Nederland de problemen met de Japanse Duizendknoop en andere invasieve exoten toenemen. Bouwprojecten worden stilgelegd, gemeenten aansprakelijk gesteld. Het groenbeheer vraagt om specifieke maatregelen en zorgt voor hogere kosten, maar is daarvoor wel budget?
Het is de hoogste tijd dat beheerders en bestuurders zich bewust worden van de omvang van het probleem en professioneel maatregelen treffen. Hoe creëer je bewustwording, hoe zet je je beschikbare euro’s zo effectief mogelijk in, en hoe bepaal je welke maatregel je op welke plek toepast?
Let op: Momenteel zit deze bijeenkomst vol. Wil je op de wachtlijst ingeschreven worden? Mail dan je gegevens naar congressen@crow.nl
Het groenbeheer wordt steeds belangrijker om duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren, maar de invasieve exoten vormen juist steeds meer een bedreiging voor ons groen. Beheerders die hier niet serieus mee omgaan lopen het risico dat het probleem onbeheersbaar wordt. In de praktijk werken verschillende partijen samen om het probleem beter aan te pakken en kennis te bundelen, zoals kennisplatform Sieboldius.
Op deze interactieve bijeenkomst vertellen diverse sprekers van gemeente, aannemerij en wetenschap over de urgentie van het probleem, de mogelijke maatregelen en de noodzaak voor een integrale professionele aanpak. Vervolgens bespreken we in deelsessies met elkaar hoe je bewustwording op gang kunt brengen, wat nodig is voor een integrale aanpak, en welke maatregelen effectief zijn.
De middag wordt online afgetrapt door een spreker vanuit het Verenigd Koninkrijk. Daar lopen zij jaren op ons voor omdat de Japanse duizendknoop in het verleden veel is aangeplant in botanische tuinen en van daaruit is verwilderd. Kunnen de ernstige overlast, de wet- en regelgeving en de strenge protocollen vanuit het Verenigd Koninkrijk ooit ook naar Nederland komen? En wat kunnen wij nu al leren van hun praktijkervaringen en onderzoeken?
Jaike Bijleveld en Stephen Bos van gemeente Amsterdam laten zien hoe zij met een integrale aanpak in control blijven. Het begint met goede dataverzameling en monitoring van de probleemlocaties om risicogestuurd te kunnen beheren. Welke factoren bepalen dat de ene plek harder groeit dan de andere? Vervolgens een tool om het beperkte budget zo effectief mogelijk in te zetten. Tot slot deskundig advies over de beste maatregelen per locatie en een professionele uitvoering door de aannemer.
Jacques Teunissen van CROW vertelt over een landelijk protocol over hoe verspreiding te voorkomen en hoe om te gaan met het beheersen en verwijderen van invasieve exoten. Hoe kun je gebruik maken van de RAW-besteksbepalingen die hiervoor zijn opgesteld voor de onderdelen maaien en grondwerk?
Aannemer Peter van de Haar en de Chris van Dijk van de Wageningen Universiteit en het kennisnetwerk invasieve exoten gaan in op de diversiteit aan mogelijke maatregelen en de nieuwste inzichten in het gebruik van elektriciteit en thermische technieken. Het is duidelijk dat per locatie maatwerk noodzakelijk is, en er zijn verschillen tussen stedelijke en landelijke gebieden. Kies per m2 de beste aanpak. Maar wat is nu in de praktijk het meest effectief?
Juridische aansprakelijkheid
Op deze middag gaan we NIET specifiek in op de juridische aansprakelijkheid-stellingen voor overlast van innovatieve exoten; daarover verwijzen wij graag naar het webinar Invasieve exoten: tips om aansprakelijkheidsrisico’s te beperken dat Vereniging Stadwerk Nederland hierover op 12 april 2023 organiseert.