Nieuwsbericht

NK Tegelwippen begint weer

In welke gemeente wippen inwoners de meeste tegels uit hun tuin om ze door groen te vervangen? Op 21 maart start het NK Tegelwippen, dat duurt tot en met 31 oktober 2023. 

Profielfoto van Peter van de Ven
27 maart 2023 | 1 minuut lezen

Een recordaantal van ruim 150 Nederlandse gemeenten doet mee aan het kampioenschap, dat in 2020 begon met twee gemeenten. Voor het eerst wordt dit jaar ook een tegelwip-competitie in Belgiƫ georganiseerd.

Groener Nederland
Op dit moment is ruim een derde van de Nederlandse tuinen voor minimaal de helft betegeld. Het NK Tegelwippen laat met dit kampioenschap zien dat het anders kan en dat iedereen zijn steentje kan bijdragen voor een groener Nederland. 

Doel
Deze wedstrijd heeft een belangrijk doel. Het klimaat verandert. Dit merken we steeds vaker door langere periodes met extreme hitte, periodes van droogte of juist hevige regenbuien waardoor de straten onderlopen. Het vervangen van tegels door groen helpt. Groen werkt verkoelend en geeft schaduw, terwijl tegels juist extra opwarmen. Door meer groen kan regenwater in de bodem zakken en opgevangen worden voor de droge periodes. Daarnaast heeft een groenere omgeving een positief effect op onze mentale gezondheid en draagt bij aan meer biodiversiteit.

Succes
vorig jaar was het NK ook op veel plekken een succes. Zo werden in Tilburg ruim 37.000 tegels weggehaald. De winnaar van vorig jaar was Den Haag met ruim 300.000 tegels.