Nieuwsbericht

Nieuwe duurzame steiger voor de Bergse Voorplas

In de Bergse Voorplas in Rotterdam ligt een nieuwe steiger. Deze is gemaakt van FSC-gecertificeerd Pucté. Dit is een soort hardhout afkomstig van de boom Bucida buceros. De steiger aan de Weissenbruchlaan is de eerste in Nederland die met deze houtsoort is uitgevoerd. 

Profielfoto van Peter van de Ven
11 juli 2024 | 1 minuut lezen

Het hout komt uit Guatamala, uit een FSC-gecertificeerd bos met de naam Carmelita. De plaatselijke gemeenschap beheert dit bos en het hout wordt rechtstreeks bij hen gekocht. Hiermee stimuleert Rotterdam duurzaam bosbeheer in Latijns-Amerika.

Waarom tropisch hardhout?

Tropisch hout is weerbestendig en gaat heel lang mee, gemiddeld zo’n 20 jaar. Dat is de reden dat de gemeente tropisch hout kiest voor gebruik in de openbare ruimte. Al jaren gebruikt Rotterdam Cumaru voor steigers, vlonders en bankjes. Dat is ook hardhout met het FSC-keurmerk, want afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. 

Maar het kan nog beter. Bijvoorbeeld door ook andere houtsoorten te gebruiken. Tropische bossen kennen veel verschillende boomsoorten. Door duurzaam bosbeheer te stimuleren draagt de gemeente bij aan deze diversiteit. Het gaat bovendien om houtsoorten die afkomstig zijn uit bossen die worden beheerd door lokale gemeenschappen. Zo stimuleert Rotterdam tegelijkertijd hun ontwikkeling. Daarnaast vergroten we door verschillende niet-bedreigde houtsoorten te gebruiken, ook de leveringszekerheid van hout op de lange termijn. 

Extreem hard en duurzaam

Rotterdam selecteerde als vervangers van de huidige gebruikte houtsoort Cumaru in totaal zes verschillende tropische hardhoutsoorten. Eén daarvan, Pucté, testen we op de steiger. Het hout van de Bucida buceros, is extreem hard en duurzaam. En het is ongevoelig voor insecten en schimmels. Het is dus heel geschikt om te gebruiken in de openbare ruimte. De gemeente zal langdurig volgen hoe het Pucté zich in de praktijk houdt. De andere houtsoorten test de gemeente op een aantal banken. We hebben dit De Beterbank genoemd. 

Duurzaam

De gemeente werkt samen met Stichting Probos in het Cities4Forests.

Stichting Probos stimuleert duurzaam bosbeheer, door onder andere de vraag naar duurzaam geproduceerd hout te vergroten. Op de website van Probos. kunt u meer lezen over de houtsoorten en hun herkomst.