Nieuwsbericht

Nieuwe webtool maakt circulair ontwerpen breed toegankelijk

Platform CB’23, hoewel niet meer actief met het ontwikkelen van nieuwe leidraden, laat weer van zich horen. De Nederlandse leidraad circulair ontwerpen 2.0 is in het Engels vertaald én wordt ontsloten via een toegankelijke webtool.

Profielfoto van Peter van de Ven
21 augustus 2024 | 1 minuut lezen

Het Platform CB’23 actieteam Circulair Ontwerpen ontwierp in 2023 een gedetailleerde leidraad Circulair Ontwerpen, die ontwerpers moet ondersteunen bij het inrichten van een circulair ontwerpproces. Om de leidraad nog beter aan te laten sluiten bij de belevingswereld van visueel ingestelde ontwerpers, ontwikkelde het platform een toegankelijke interactieve webtool.

De webtool geeft op een heldere manier inzicht in de onderliggende logica van de leidraad, zoals het stappenplan met bijbehorende hulpmiddelen. Hierdoor wordt de ontwerper begeleid en gestuurd in het gebruik ervan. Het doel van de webtool is om de leidraad op deze manier nog praktischer en handzamer te maken voor ontwerpers in de praktijk.

Een voorbeeld is het gebruik van de routekaart met diverse ontwerpstrategieen en het efficiënt inrichten van het ecosysteem van samenwerkende partijen. Door het doorlopen van diverse stappen, krijgt de ontwerper direct in kaart welke ontwerpstrategieën je wilt toepassen in je circulaire project.

Daarnaast krijgt de ontwerper direct inzicht in het belang van de gekozen ontwerpstrategieën en welke partijen per strategie moeten samenwerken om het project succesvol te maken. Dit alles wordt overzichtelijk samengevat in één visuele weergave, die je als eindresultaat kunt downloaden en gebruiken als uitgangspunt voor je project.

Om webtool zo breed mogelijk toegankelijk te maken, is de leidraad ook vertaald naar het Engels. Met direct resultaat, want de de doelgerichte benadering van de Leidraad ‘meten van circulariteit’ is een bron van inspiratie geweest voor het Europese Framework voor circulair bouwen (in wording).

Volgens Evert Schut, voorzitter van de CEN-werkgroep ‘Circulair ontwerpen voor de bouwsector’, is circulair ontwerpen een belangrijk middel om op Europees niveau circulaire doelen te bereiken. Schut: Als heel Europa dezelfde circulair-technische taal leert spreken, dan kunnen fabrikanten circulaire bouwproducten gaan maken waarnaar verwezen kan worden als technische eis in een contract. In deze taal-analogie kan je een norm met functionele eisen vergelijken met een woordenboek, de Leidraad Ontwerpen als de taalcursus”. Daarom gaan wij naast die norm met functionele eisen een begeleidende Leidraad maken vergelijkbaar met de Leidraad circulair ontwerpen van Platform CB’23.”

Klik hier om de webtool Circulair ontwerpen te gebruiken.