Praktijkvoorbeeld

Werkwijze Assetmanagement - Hoogheemraadschap van Rijnland

In 2011 is Rijnland begonnen met het invoeren van assetmanagement door het instellen van een programmateam. Hiervoor is een implementatieplan opgesteld (praktijkcase). Vanaf 2014 is Rijnland begonnen met de daadwerkelijke implementatie van assetmanagement door het instellen van de rollen. Er is toen onderscheid gemaakt tussen twee soorten activiteiten:

  • Bouwen : Het programma voor inventarisatie, verkrijgen van inzicht en het bepalen van instrumenten en sturing
  • Doen : Het werken aan bepaalde typen assets volgens de beschreven werkwijze

In 2017 worden bijna alle assets opgepakt binnen assetmanagement verdeeld over twee assetmanagers. De zuiveringen, rioolgemalen en persleidingen vallen onder het afvalwatersysteem en de gemalen, keringen en kunstwerken (watergangen, stuwen, inlaten, beschoeiingen, sifons en duikers) vallen onder het watersysteem.

Rijnland heeft gekozen voor een aanpak waarbij alle afdelingen betrokken zijn in de besluitvorming. Dit wordt toegepast door te werken met een overleg tussen vier rollen onder leiding van de assetmanager. De vier rollen binnen Rijnland zijn: Gebruiker (afdeling Watersystemen en Zuiveren), Onderhouder (afdeling Onderhoud), Beleidsmaker (afdeling Beleid, Planvorming en Omgeving) en Realisator (afdeling Projecten) en komen overeen met de afdelingen uit het primaire proces.

Binnen Rijnland is de overtuiging dat deze aanpak zorgt voor gedragen besluitvorming en een heldere scope.