Activiteit

Beheer de toegankelijkheid van de openbare ruimte

5
maart
Dinsdag 5 maart 2024
13:00 tot 17:30
Bijeenkomst
Profielfoto van Peter van de Ven
2 minuten lezen

In het kort

  • Wanneer: Dinsdag 5 maart
  • Tijden: 13.00 - 17.30 uur
  • Waar: Gemeentehuis Almere
  • Inschrijven: klik hier

Nederland kent meer dan twee miljoen mensen met een beperking en de vergrijzing zorgt voor een snelle toename daarvan. De mogelijkheid om je te kunnen verplaatsen en de toegankelijkheid die daarbij komt kijken wordt als een belangrijke voorwaarde gezien voor deelname aan de samenleving. Het VN-verdrag handicap dat geldt sinds 2016 geeft de opgaven weer waar we met elkaar voor staan. Een van de speerpunten in het verdrag betreft de openbare ruimte. Overheden proberen dit speerpunt zo goed mogelijk in te vullen maar waar moet je  rekening mee houden in het beheer van de fysieke leefomgeving?

 

Toegankelijkheid

De openbare ruimte is van iedereen. Daarom is het wenselijk dat deze ook door iedereen gebruikt kan worden. In veel coalitieakkoorden en beleidsplannen wordt aandacht gevraagd voor een toegankelijke openbare ruimte. Maar hoe verwerk je dit in een strategisch beheerplan, beheerplannen, een leidraad inrichting openbare ruimte én in de uitvoering? Wat kan je als beheerder doen om structureel met toegankelijkheid aan de slag te gaan?

In de openbare ruimte zijn veel maatregelen te nemen die inclusie bevorderen. Denk aan geleidelijnen voor blinden of hellingen die niet te steil zijn voor rolstoelgebruikers. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden. Het is daarom niet altijd even eenvoudig om dit te vertalen naar de beheerpraktijk.

 Tijdens deze bijeenkomst kijken we vanuit diverse invalshoeken van toegankelijkheid naar het beheer van de openbare ruimte. Dit doen we in Almere, waar meerdere initiatieven zijn gestart om de stad toegankelijker te maken.

We starten met het krijgen van een beeld over hoe Almere bezig is met toegankelijkheid aan de hand van de inclusie-agenda en hoe zij de verbinding leggen met het werk van andere afdelingen, waaronder beheer. Edwin de Vos (Stichting Disability Studies Nederland) is onderzoeker en adviseur rondom toegankelijkheid. Hij neemt jullie vervolgens mee in de wereld van toegankelijkheid en gebruikt daarbij voorbeelden uit Almere zelf.

 Iris van de Weerdt en Sjoerd Wezenberg (beiden werkzaam bij gemeente Almere) vertellen over de herinrichting van het kruispunt Bottelaarspassage dat, in samenwerking met ervaringsdeskundigen, toegankelijker is gemaakt. We gaan bij het kruispunt kijken om te zien welke inzichten tijdens dit proces zijn opgedaan. 

Vervolgens kijken we naar een casus van de gemeente Harderwijk. Dennis van Sluijs (Goudappel) maakte voor de gemeente samen met zijn collega’s een leidraad die als kader meegenomen kan worden voor toegankelijkheid bij beheer. Hij neemt ons mee in de totstandkoming van de leidraad en de uitkomsten in de praktijk.

 

Voor wie?

Beheerders, assetmanagers en beleidsmakers die geïnteresseerd zijn om toegankelijkheid een plek te geven in de openbare ruimte.

 

Wat neem je mee naar huis?

  • Inzichten in de diverse facetten van toegankelijkheid om rekening mee te houden bij het inrichten van de openbare ruimte
  • Praktijkkennis over hoe je rekening kan houden met toegankelijkheid bij herinrichtingsprojecten
  • Kennis over hoe toegankelijkheid in in een leidraad inrichting openbare ruimte kan worden opgenomen.

 

Schrijf je in!