Nieuwsbericht

Rotterdam en Almere experimenteren met statiegeldbakken op straat

Statiegeldjagers zoeken ook in diverse gemeente in afvalbakken naar lege flesjes en blikjes. Een extra zakcentje voor hen, maar ook een hoop zwerfafval dat bij het zoeken ontstaat. Daarom test de gemeente Rotterdam sinds deze week metalen rekjes die rondom afvalbakken hangen. Mensen kunnen daar hun lege blikjes en flesjes in zetten, waarna anderen ze kunnen pakken en inleveren zonder dat ze in afvalbak hoeven te graaien.

Profielfoto van Peter van de Ven
17 juli 2023 | 1 minuut lezen

De test in Rotterdam duurt tot 1 oktober. 

 

Almere

Afgelopen periode zijn er 16 doneerrekken geplaatst in Almere Centrum en het centrum van Almere Haven. Wethouder Alexander Sprong (Milieu en Klimaat) en gemeenteraadslid Leida Höhle van de PvdA hebben op woensdag 12 juli het eerste doneerrek onthuld op het Forum in Almere Centrum.

Voorbijgangers kunnen lege statiegeldflesjes en -blikjes in het doneerrek zetten. Andere mensen kunnen de achtergelaten flesjes weer verzamelen en inleveren voor statiegeld. Op deze manier kunnen statiegeldflesjes op een prettige manier ingezameld worden.

Gemeenteraadslid Leida Höhle heeft zich met een motie hard gemaakt voor de plaatsing van de doneerrekken. “Ik ben blij dat de rekken er nu zijn en dat mensen zo op een makkelijke manier een ander kunnen helpen," vertelt Leida Höhle. Wethouder Alexander Sprong vult aan: “Ik vind het een heel goed initiatief omdat hier een schoner milieu en elkaar helpen bij elkaar komen. Ik hoop dat veel Almeerders dit omarmen en er een succes van gaan maken.” Het komende half jaar onderzoekt de gemeente of de doneerrekken bijdragen aan de bewustwording rond statiegeldflesjes en -blikjes en aan minder zwerfafval.