Nieuwsbericht

Duurzame warmte uit rioolwaterzuivering

Op 24 januari is een volgende stap gezet op weg naar de realisatie van warmtewinning uit de Amersfoortse rioolwaterzuiveringsinstallatie. Heemraad Erik den Hertog tekende namens Waterschap Vallei en Veluwe een samenwerkingsovereenkomst met Warmtebedrijf Amersfoort. De realisatie van deze zeer duurzame warmtebron kan via het Warmtenet uiteindelijk ruim 7.000 huishoudens verwarmen.

Profielfoto van Peter van de Ven
31 januari 2024 | 1 minuut lezen

Verduurzaming door aquathermie

Het waterschap gaat deze samenwerking aan vanwege het grote maatschappelijke belang van de verduurzaming van de warmtevoorziening in Nederland. De warmte wordt uit het effluent (gezuiverd rioolwater) van de bestaande rioolwaterzuiveringsinstallatie gehaald, dit wordt aquathermie genoemd. Deze warmte gaat normaal gesproken verloren bij lozing op het oppervlaktewater.

Aanmoediging van gemeente

Naast het Warmtebedrijf en het waterschap is ook de gemeente Amersfoort onderdeel van de samenwerking. Afgelopen september stuurde het college van burgemeester en wethouders een ‘aanmoedigingsbrief’, waarin de gemeente aangeeft dit project te willen steunen en de doelen te onderschrijven. Het project past binnen de visie van Amersfoort om samen te werken aan het verduurzamen van warmtebronnen en Amersfoort versneld, vrijwillig en volledig duurzaam van het aardgas af te kunnen halen.