Nieuwsbericht

Actuele eisensets Provinciaal Contractenbuffet

Het Provinciaal Contractenbuffet (PCB) is volop in ontwikkeling. Diverse PCB-kennisteams hebben vorig jaar en begin dit jaar hard gewerkt aan de actualisatie van verschillende eisensets. Het resultaat ervan publiceren we op korte termijn. Het kernteam PCB heeft de geactualiseerde eisenset Verkeersregelinstallaties (VRI) vastgesteld. Ook heeft het kernteam drie andere eisensets in behandeling genomen. Zij zullen deze eisensets binnen hun eigen organisaties toetsen op onder andere de toepasbaarheid en bruikbaarheid. Naar verwachting volgt in april goedkeuring en publicatie van deze eisensets.

Profielfoto van Peter van de Ven
6 maart 2024 | 2 minuten lezen

Dit zijn de drie andere eisensets die zijn aangeboden aan het kernteam:

  • Eisenset Wegen
  • Eisenset Bebording en Bewijzering
  • Eisenset Kruisingen

Duurzaamheid in de actualisatie

Tijdens de actualisatie van de eisensets Wegen en Bebording en Bewijzering is extra aandacht geweest voor de duurzaamheid van de eisen in het contractenbuffet. Dat is gedaan door onder andere eisen uit de BuyerGroups van Pianoo toepasbaar te maken binnen het PCB. Op deze manier verduurzamen we de producten uit het PCB stap voor stap.

Toetsing en verbetering

Provincies die gebruik maken van het PCB toetsen de inhoud van deze drie eisensets binnen hun eigen organisatie. Ze toetsen of het juiste proces is gevolgd, op toepasbaarheid en de inhoud van de eisensets. Hiermee zetten we verdere stappen in de procesverbetering rondom het vaststellen van PCB-producten en borgen we de kwaliteit ervan.

Zodra een of meerdere eisensets beschikbaar zijn delen we dit via de CROW- en de PCB-website, de Nieuwsbrief Aanbesteden en Contracteren en LinkedIn.

Initiatieven voor uniforme werkwijze UAV-GC contracten

Binnen de Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW) sector wordt de noodzaak van een uniforme werkwijze voor UAV-GC-contracten steeds duidelijker. Hoewel de RAW-systematiek al lange tijd met succes wordt toegepast voor UAV-contracten, ontbreekt een vergelijkbare aanpak voor UAV-GC-contracten. CROW neemt het voortouw door in samenwerking met belanghebbenden uit de GWW-sector de haalbaarheid en behoefte van een uniforme werkwijze voor UAV-GC-contracten te bespreken. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het verbeteren van de contracten zelf, maar ook naar het ontwikkelen van een "GC-toolkit" om een duidelijke systematiek te bieden voor het correcte en vooral meer eenduidig gebruik van UAV-GC-contracten.

Bredere toepassing en afstemming praktijk

Ondanks de nuttige werkwijze die het PCB biedt voor UAV-GC-contracten, blijft het gebruik ervan beperkt tot de provincies. Er is een groeiende behoefte aan bredere toepassing en betere afstemming met de praktijk en ondersteunende adviesbureaus.

PCB

Het PCB bestaat uit voorbeelddocumenten die door provincies gebruikt kunnen worden voor het schrijven van een geïntegreerd contract. Onderdeel van het PCB zijn eisensets die geheel of gedeeltelijk toegepast kunnen worden in Vraagspecificaties.

Blogreeks verduurzaming PCB

Vorig jaar hebben drie collega’s van CROW in een vijfdelige blogreeks vertelt hoe zij met de verschillende teams hebben gewerkt aan het verduurzamen van het PCB en waarom dat zo hard nodig is voor de GWW-sector.