Nieuwsbericht

Stadsbeheer Rotterdam bespaart 1.070 ton CO2 door hergebruik

Door stenen en tegels opnieuw te gebruiken in plaats van nieuw bestratingsmateriaal te kopen, bespaarde Stadsbeheer Rotterdam 1.070 ton aan CO2 in 2023.

Profielfoto van Peter van de Ven
27 maart 2024 | 1 minuut lezen

De energie die hiermee is bespaard, staat gelijk aan het verbruik van 9.800 huishoudens per jaar. Bij groot onderhoud van wegen haalt Stadsbeheer de oude tegels en stenen uit de straat. Vroeger werden die rechtstreeks naar de puinbreker vervoerd en kocht Stadsbeheer nieuw bestratingsmateriaal.  Dat was omdat er weinig verschil in kosten was tussen de aanschaf van nieuwe materialen en het hergebruiken van oude. 

Duurzame stad

Maar Rotterdam heeft de doelstelling om spullen en materialen zoveel mogelijk te hergebruiken en zo bij te dragen aan een groene en duurzame stad. Daarom heeft de afdeling Wegen al in 2018 besloten om oude straatstenen en stoeptegels zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken. Het resultaat is een forse vermindering van het gebruik van primaire grondstoffen, zoals zand, grind en cement, maar ook minder transport. En dus ook minder CO2-uitstoot.

In de 177 projecten van 2023 is 85.000 m2 aan tegels en stenen opnieuw gelegd. Hierdoor was 10.000 ton minder grondstoffen nodig. Dit heeft een besparing opgeleverd van 1.070 ton CO2.