Nieuwsbericht

Bouwteam: “alles er uit halen wat er in zit voor de omgeving”

Sinds 2020 werkt het hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard samen met een ontwerper en aannemer, om zeven kilometer weg en tientallen bruggen op te knappen. Dit doen ze op een vernieuwende manier.

Profielfoto van Peter van de Ven
27 april 2023 | 1 minuut lezen

De vervanging van de bruggen en de restauratie van de wegen is een flinke uitdaging. Dat komt doordat de Krimpenerwaard bestaat uit smalle kronkelende wegen die vaak verzakt zijn door de venige ondergrond. 

Daarom is gekozen om samen te werken in een bouwteam. Dat houdt in dat de ontwerper en de aannemer al vanaf het allereerste begin betrokken zijn bij het werk. Omdat werkzaamheden grote gevolgen kunnen hebben voor bewoners en bedrijven is het belangrijk dat duidelijk uitgelegd wordt hoe het resultaat er uit komt te zien, en hoe het werk (met de minst mogelijke overlast) wordt uitgevoerd. 

Wanneer de omgevingsmanager van het hoogheemraadschap bepakt met ontwerptekeningen op pad gaat met de uitvoerder, kan de uitvoerder met een potlood en een touwtje bewoners ter plekke laten zien hoe bijvoorbeeld het verloop van de oprit eruit komt te zien. En als verzoeken worden ingediend, bijvoorbeeld om meer asfalt op de oprit aan te brengen, wordt door snel te schakelen met elkaar meteen duidelijk of dit meteen kan worden gedaan.

“Door jaren met elkaar samen te werken bouwen we gezamenlijk kennis en ervaring, kunnen we ons werk steeds verder verbeteren en zijn we herkenbaar voor de omgeving. Zo kunnen we alles er uit halen wat er in zit voor de omgeving”, legt Manon Otterloo, omgevingsmanager van het hoogheemraadschap, uit Het bouwteam laat dit jaar nog een aantal visitekaartjes achter in het gebied in de vorm van tien nieuwe bruggen en een wegreconstructie.