Nieuwsbericht

Alle materialen opnieuw gebruiken: Deventer gaat voor circulair

‘Samen maken we Deventer circulair’ is de titel van de visie ‘Deventer Circulair’. In die visie heeft het college van burgemeester en wethouders de ambitie vastgelegd om in 2050 helemaal circulair te zijn, met als tussenstap 50% circulair in 2030. De visie wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Profielfoto van Peter van de Ven
14 juni 2024 | 1 minuut lezen

Weet wat je hebt

Het begint met weten wat je hebt, als bedrijf, maar ook als mens. Dan kun je bekijken of anderen daar nog wat aan kunnen hebben of dat je dat kunt hergebruiken. “We gooien vaak zo maar spullen weg en dat is zonde,” aldus wethouder Jaimi van Essen.

Nieuwe economie

Het gebruik van natuurlijke materialen, biobased genoemd, wordt gestimuleerd. Van Essen: “Hiermee zorgen we voor een nieuwe economische activiteit voor de boeren, die ook nog eens leidt tot een betere bodem en gezonder grondwater.” Boeren telen vezelgewassen die tot isolatiemateriaal verwerkt kan worden. Ook hergebruik van materialen leidt tot extra banen: sorteren, demonteren en repareren van spullen en gebouwen. Dit is allemaal nodig om materialen opnieuw te gebruiken."

Verschil maken

Van Essen is van mening dat de gemeente zelf ook het verschil kan maken door vooraf goed na te denken of je materialen kunt hergebruiken, bijvoorbeeld in de bouw of bij de aanleg van straten. “Asfalt heeft nauwelijks restwaarde. Klinkers daarentegen kun je makkelijk opnieuw gebruiken op een andere plek. Dat zijn keuzes die bijdragen aan een circulair Deventer.”

Kwaliteit van leven

Circulariteit draagt bij aan de kwaliteit van leven in de gemeente Deventer, ook voor latere generaties. Van Essen: “Bovendien is het voor iedereen, ook voor de mensen die minder te besteden hebben, voordeliger om langer met spullen te doen, goederen te delen of tweedehands te kopen.”

Alleen samen

Slimmer en langer gebruik van spullen, meer hergebruik en gebruik van natuurlijke materialen in de bouw en in de openbare ruimte is de essentie van het beleid. Een aantal Deventer bedrijven, zoals bijvoorbeeld Strobox en Auping, is al heel goed bezig. “Maar er zijn heel veel partijen die de circulaire weg zijn ingeslagen en daar willen we graag mee samenwerken, want alleen samen kom je verder,” aldus wethouder Jaimi van Essen.