Nieuwsbericht

Blog Frans Schreurs: Waarom een opleiding assetmanagement?

Vanuit CROW geloven wij dat assetmanagement kan helpen om de fysieke leefomgeving optimaal te beheren. Het is ook niet voor niets dat wij door middel van kennisdeling via bijeenkomsten (zoals die van CROW Essit) en onder andere deze website, de beheerders dit gedachtegoed willen laten zien, en hen er verder mee helpen.

Naast deze middelen, organiseren we ook cursussen en opleidingen. Zo zijn er de basis- en verdiepingscursus assetmanagement, maar is er ook de Post HBO bachelor. Maar waarom zo'n opleiding? Wij vroegen Frans Schreurs (SGIP management) waarom hij deze opleiding ooit gevolgd heeft. Hij schreef er het onderstaande over.

Profielfoto van Peter van de Ven
7 juni 2023 | 2 minuten lezen

Mijn persoonlijke aanleiding voor het volgen van de opleiding was, dat ik ruim 15 jaar lijnmanagement ervaring heb en een verschuiving wilde maken richting het meer inhoudelijke Assetmanagement. De praktische- systematische aanpak op optimalisatie, direct te koppelen aan de praktijk sprak mij aan. Het “learning by doing”.
 

Door de opleiding ben ik ook risico bewuster geworden in aansluiting op de bedrijfsdoestellingen

 

Wat heb ik geleerd? Met name de duiding waar de organisatie staat in haar professionaliteit en het bepalen van de next step hierin. Aansluiting maken dus op wat er al aanwezig is in de organisatie. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.


Door de opleiding ben ik ook risico bewuster geworden in aansluiting op de bedrijfsdoelstellingen. Het zelf moeten maken van een risicomatrix heeft hierbij geholpen. Praktisch gebruik ik dit risico denken en handelen nog steeds binnen mijn werkzaamheden als Assetmanager. Concrete voorbeelden zijn de demontage van de
Mandelabrug in Zoetermeer en de versnelde uitvoering van bodemversterking in de haven van Scheveningen.
Ook het opstellen van verbeterplannen voor de digitale transformatie in Assetmanagement heb ik als waardevol ervaren. Evenals het snappen van de “lign of sight” ofwel de beleidshiërarchie.


De module persoonlijk leiderschap heeft mij het meest gebracht in het effectiever te worden als leider in de ontwikkeling van assetmanagement en heeft mij doen besluiten om de stap richting het ondernemen te maken.

 

Assetmanagement is mensenwerk. 

 

Uiteindelijk geloof ik erin dat de mens de belangrijkste asset is en niet voor niets in het hart van de IAMPRO-roos is opgenomen. Is er dan niets wat tegenviel? Zeker wel! De opleiding duurde 1,5 jaar en ben gestart in Corona. De studiebelasting naast een fulltime baan is echt pittig. Assetmanagement is mensenwerk. Wat mij betreft is dit geen opleiding om volledig digitaal te volgen. Uiteindelijk geloof ik dat het absoluut noodzakelijk is om in de veranderende wereld, als regisseur, concreet en gestructureerd aan de slag te gaan met de doorontwikkeling van
beheer, volgens de principes van Assetmanagement.

Frans Schreurs

__________________________________________________________

Over Frans: "Ik heb 15 jaar managementervaring op het gebied het beheer en onderhoud binnen de overheid en hiermee het coachen en begeleiden van teams. Daarnaast beschik ik over kennis en ervaring op het gebied van Civiele Techniek, Projectmatig werken, Assetmanagement, (team)coaching, Verandermanagement, LEAN en
Bedrijfskunde." Contact: sgip@kpnmail.nl