Nieuwsbericht

Fietsen over zonnepanelen

Afgelopen juni heeft Provincie Noord-Brabant een derde fietspad voorzien van zonnepanelen waarover fietsers kunnen rijden. 

Profielfoto van Peter van de Ven
22 augustus 2023 | 1 minuut lezen

Er waren al kleinere proefstroken in Grave en Oirschot. Noord-Brabant wil zo in samenwerking met Provincie Zuid-Holland en Provincie Noord-Holland achterhalen of de openbare weg geschikt is voor het opwekken van groene stroom. De drie provincies onderzoeken over een periode van 5 jaar hoe de opbrengsten zijn en of deze techniek in meer fietspaden verwerkt zou moeten worden. 

In het zonnefietspad langs de N285 tussen de A16 en Wagenberg liggen bijna 600 zonnepanelen over een lengte van 500 meter, in totaal 850 vierkante meter. Dit is waarschijnlijk het langste zonnefietspad van Nederland. 

De stroomopbrengst ligt een kwart lager dan bij zonnepanelen die op het dak worden toegepast. Dat komt doordat ze plat liggen en een ruwe coating hebben waardoor fietsers niet uitglijden. Daar staat tegenover dat het oppervlak van een fietspad een groot deel van de dag ongebruikt wordt en in de zon ligt. Op deze manier krijgt de ruimte een nuttige dubbele functie.

 

Lees meer hier.