Nieuwsbericht

Meer dan 10% extra bomen laatste 3 jaar in heel Arnhem

Het is steeds zichtbaarder, Arnhem wordt groener. Op 1 januari 2020 stonden er nog 42.185 bomen geregistreerd. Op 1 januari 2023 zijn dat 46.687 stuks. Dat is een stijging van meer dan 10 procent. De flinke stijging blijkt uit de bomenevaluatie van de gemeente.

Profielfoto van Peter van de Ven
4 juni 2024 | 1 minuut lezen

De komende jaren wil de gemeente verder inzetten op goede verzorging, bescherming en samenwerking met Arnhemmers. De 4500 extra bomen staan nog los van de bomen die extra zijn gepland in de bossen, parken en op de grond van Arnhemmers. 

Cathelijne Bouwkamp, wethouder Groen en Klimaatadaptatie: “Het is geen geheim dat we in Arnhem groen belangrijk vinden. We hebben bomen keihard nodig. We hebben te maken met steeds extremer weer. De bomen helpen die verandering te vertragen en ook om ervoor te zorgen dat de stad koel blijft. Ik ben trots dat we dit zo samen met Arnhemmers kunnen doen. Onze winst bij het NK Tegelwippen en de wijkgroenagenda’s zijn daar een direct resultaat van. Er vallen op veel plekken nog voldoende te vergroenen. Zo blijft Arnhem ook écht de groenste stad.” 

De afgelopen 3 jaar hebben we er hard aan gewerkt om ervoor te zorgen dat bomen veel meer ruimte krijgen om ook te groeien. Een aantal decennia geleden werden op sommige plekken bomen gepland die te weinig ruimte kregen om groot te worden. Daar wordt meer ruimte aan gegeven, door bijvoorbeeld verharding rond de bomen weg te halen met groen in te richten. Verder is de communicatie over de bomen verbeterd en worden er juridische regels aangesterkt om bomen beter te beschermen. 

Met de 3-30-300-regel als uitganspunt, het koele netwerk en de wijkgroenagenda’s wil de gemeente de aankomende tijd het aantal bomen en het bladerdek verder laten groeien.