Nieuwsbericht

‘Overal proef ik hetzelfde: we moeten dit meer en meer samen gaan doen’

7914 kilometer aan rijbanen, 2927 viaducten, 1136 bruggen, 127 sluiskolken, 38 ecoducten, 28 gemalen – en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het zal niemand verbazen: in de wereld van Rijkswaterstaat gaat het vaak over grote getallen. Is de organisatie niet een beetje te groot voor een netwerk als CROW Essit? Absoluut niet, vindt Rick Klijberg. Hij is directeur Bedrijfsvoering, Inkoop en Prestatiemanagement bij Rijkswaterstaat (RWS) en denkt enthousiast mee binnen de Programma Adviesraad van CROW Essit. Waarom draagt Klijberg het netwerk en alle samenwerking rondom assetmanagement zo’n warm hart toe?

Profielfoto van Peter van de Ven
17 juni 2024 | 1 minuut lezen

Hetzelfde bloemmodel

Van bermpaaltje tot zeesluis; ook bij Rijkswaterstaat valt alles onder assetmanagement. Sinds een paar jaar hanteert RWS hiervoor hetzelfde bloemmodel (vanuit iAMPro) als provincies, waterschappen en gemeenten. Ondanks grote verschillen in omvang van areaal zijn er op gebied van assetmanagement juist veel overeenkomsten tussen overheden, merkt Klijberg. ‘In essentie hebben we als beheerders van de fysieke leefomgeving dezelfde zorgplicht en lopen we tegen dezelfde issues aan. We willen het allemaal slimmer organiseren.’

 Als voorbeelden noemt hij de grote vervangings- en onderhoudsopgave, de aanpassingen door klimaatveranderingen, maar ook de krapte op de arbeidsmarkt. Zonder goede samenwerking kom je niet verder en dat geldt net zo goed voor een grote organisatie als Rijkswaterstaat, weet Klijberg. Dat RWS die samenwerking steeds meer opzoekt en daarbij ook kennis deelt met andere partijen, staat dus niet op zichzelf. ‘Het is zelfs een van de doelstellingen binnen Rijkswaterstaat om dat contact met buiten te verstevigen, om nog meer te verbinden.”

 Lees hier het volledige interview met Rick Klijberg.