Nieuwsbericht

Circulaire Viaducten: Hergebruik van Prefabliggers als Stap naar Klimaatneutraal Bouwen

De productie van beton draagt wereldwijd aanzienlijk bij aan de CO2-uitstoot, terwijl betonnen prefabliggers vaak veel langer meegaan dan de infrastructuur waarin ze zijn verwerkt.

Profielfoto van Peter van de Ven
29 augustus 2024 | 1 minuut lezen

Hoewel een brug of viaduct doorgaans een levensduur van 40 tot 50 jaar heeft, kunnen de prefabliggers tot 100 jaar of langer meegaan. Het hergebruik van deze liggers kan een belangrijke bijdrage leveren aan de reductie van CO2-uitstoot en het behoud van primaire grondstoffen. Dit is zowel haalbaar als veilig, zoals bevestigd door het consortium Liggers2.0 in hun eindrapport, gebaseerd op een succesvolle pilot op de A1.

Nederland streeft naar een circulaire economie in 2050, met een halvering van het gebruik van primaire grondstoffen in 2030. Rijkswaterstaat wil vanaf 2030 volledig klimaatneutraal en circulair werken, wat betekent dat materialen bij de bouw, vervanging en renovatie van viaducten en bruggen hoogwaardig moeten worden hergebruikt.

Het consortium Liggers2.0, bestaande uit vier marktpartijen, heeft aangetoond dat het hergebruik van prefabliggers mogelijk is. In hun pilot werd het viaduct over de A1 uitgerust met 16 hergebruikte liggers, wat leidde tot een vermindering van de milieukosten per ligger met 73% en een verlaging van de CO2-uitstoot met 97%.

De resultaten van deze pilot en het opgestelde protocol bieden een basis voor verdere opschaling. De komende jaren zullen meer liggers worden geoogst en hergebruikt, waarbij nauwe samenwerking tussen de markt en overheid essentieel is. Dit proces draagt bij aan de ontwikkeling van een volwassen markt voor circulaire prefab betonelementen en ondersteunt de ambitie van een volledig circulaire economie in Nederland.

Hierbij kan ook de koppeling gemaakt worden met de toepassing in het RAW-bestek. Denk aan de mogelijkheden van RAW Hoofdstuk 42 Betonconsructies.
Dit hoofdstuk wordt op dit moment ook gescreend op toepassing duurzaamheidsmogelijkheden.

Meer weten over de Pilot en het Eindrapport Liggers 2.0: Hergebruik prefab liggers viaducten is duurzaam, veilig en haalbaar.