Nieuwsbericht

Zonne energie via het fietspad

De provincie Noord-Holland gaat zonne-energie opwekken op het fietspad langs de Schipholweg (N232) in de gemeente Haarlemmermeer. In het wegdek van het fietspad komen over een lengte van zo’n 500 meter zonnepanelen. Met dit innovatieve project wordt een nieuwe techniek op het gebied van duurzame energiewinning getest.

Profielfoto van Peter van de Ven
28 juni 2023 | 1 minuut lezen

De werkzaamheden duren tot eind juli. Als eerste wordt het werkterrein ingericht. Om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren plaatst de provincie een wegafscheiding. Vervolgens worden er over een lengte van ruim 500 meter bijna 600 zonnepanelen aangebracht in het asfalt van het fietspad.

Een zonnefietspad is een veelbelovende technologie voor duurzame energieopwekking, waarbij zonnepanelen worden verwerkt in de toplaag van een fietspad. Dezelfde ruimte wordt zowel gebruikt door fietsers als voor energieopwekking.

Provincie Noord-Holland werkt aan een duurzame en innovatieve provincie. Het investeren in en ruimte maken voor het opwekken van zonne-energie speelt daarbij een grote rol. Naast op daken en bedrijventerreinen, wekt de provincie ook energie op langs en op de provinciale wegen.