Nieuwsbericht

Klaar om de winter te bestrijden

Ben jij klaar voor de gladheidsbestrijding in de winter? Met mogelijke gladde dagen in aantocht is het belangrijk dat iedereen beslagen ten ijs komt. Raadpleeg daarom de publicaties ‘Publicatie 353 Organisatie en bestrijding van wintergladheid’ en ‘Opleidingseisen Specifieke Deskundigheid Winterdienst (SDW). En volg één van de gladheidscursussen of -opleidingen, zoals de incompany training Steunpuntcoördinator Winterdienst of een cursus specifieke deskundigheid winterdienst bij een door CROW SDW-gecertificeerde opleider.

Profielfoto van Peter van de Ven
16 oktober 2023 | 2 minuten lezen

Winterpublicaties 

CROW beheert de opleidingseisen van de ‘Specifieke Deskundigheid Winterdienst (SDW)’ en de Publicatie 353 'Organisatie en bestrijding van wintergladheid’ en houdt deze actueel. Hiermee hebben beheerders en opleiders informatie die van belang is voor een goed functionerende gladheidsbestrijding. 
 

De publicaties geven praktische handvatten voor de inrichting en uitvoering van de gladheidsbestrijding. Er is aandacht voor de wensen van de weggebruiker, de noodzakelijk te maken keuzes door de wegbeheerder, het milieu en de kosten. 


Daarnaast bewaakt CROW de samenhang met andere publicaties en richtlijnen over gladheid. In maart 2024 volgt er een update van de publicatie ‘Specifieke Deskundigheid Winterdienst’ en de CROW-Publicatie 353 ‘Organisatie en bestrijding van wintergladheid’, die tevens deel uitmaakt van de CROW Online Kennismodule Gladheidsbestrijding.
 

Certificering opleidingen  

Voor wegbeheerders is certificering van de opleidingen Specifieke Deskundigheid Winterdienst (SDW) belangrijk. Dit is voor de veiligheid van medewerkers én weggebruikers en om incidenten tijdens de winterdienst te voorkomen. Daarom is het van belang dat opdrachtgevers in de uitvraag van een contract met een (gladheidsbestrijdings)opleiding opnemen dat de externe opleider door CROW SDW-gecertificeerd moet zijn. 

CROW is uitvoerder van de branche-eigen regeling Certificaat Opleiding SDW. Hiervoor dragen we zorg voor de kwaliteit, zorgen we voor de certificering van opleiders en voeren kwaliteitscontroles en audits uit voor de waarborging ervan.  
 

Opleiding Coördinator Gladheidsbestrijding 

Met de ‘Opleiding Coördinator Gladheidsbestrijding voor wegbeheerders’ ontwikkel je je kennis en je vaardigheden voor de rol van coördinator gladheidsbestrijding. Om deze opleiding te volgen heb je al wat praktijkervaring nodig met het draaien van winterdiensten. Er is ook een opfriscursus voor wie reeds in het bezit is van het diploma ‘Coördinator Gladheidsbestrijding voor wegbeheerders’ en wiens diploma binnenkort verloopt.

 

Cursus Steunpuntcoördinator Winterdienst 

Een steunpuntcoördinator is tijdens een gladheidsbestrijdingsactie de verbinding tussen de gladheidscoördinator en de chauffeurs en overige mensen op het steunpunt. Als steunpuntcoördinator zorg je ervoor dat alles zorgvuldig en veilig verloopt voorafgaand aan, tijdens en na het uitvoeren van de strooiactie op het steunpunt/werf. CROW biedt hiervoor de eendaagse Incompany Training Steunpuntcoördinator Winterdienst aan.
 

Overzicht opleidingen, (opfris)cursussen en trainingen